<strong>TILBAKEHOLDEN:</strong> Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen svarer på spørsmål etter at han møtte mannskapet som var om bord da fregatten Helge Ingstad havarerte.
Foto: Alexander Øvrebø / NTB scanpix
TILBAKEHOLDEN: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen svarer på spørsmål etter at han møtte mannskapet som var om bord da fregatten Helge Ingstad havarerte. Foto: Alexander Øvrebø / NTB scanpix Vis mer

LEDER

Ville legge lokk på omtalen av Helge Ingstad-havariet:

Forsvarsministeren har gått seg vill

Mediene må være kritiske til myndighetenes håndtering og egeninteresser. Pressen må oppsøke kilder som kan kaste lys over hendelsesforløp, ansvar og konsekvenser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) mener norske medier ikke bør gjøre egne undersøkelser om Helge Ingstad-ulykken. I et intervju med NRK har han tydelig gitt uttrykk for at mediene bør vente på resultatene av undersøkelsene som gjøres av Havarikommisjonen. Hvis ikke mener forsvarsministeren det er fare for at pressen «tilslører, farger, sminker eller fordreier» saken. Etter at uttalelsene fikk bred og kritisk omtale, har statsråden selv brukt sminkepungen flittig. Han er selvsagt opptatt av en fri presse. Likevel klarer han ikke dekke over en holdning til medienes oppdrag som er preget av tildekking og informasjonsstyring.

Fregatten Helge Ingstads kollisjon og forlis i Hjeltefjorden utenfor Bergen er ingen vanlig ulykke til sjøs. I et innlegg i Dagbladet stiller tidligere flaggkommandør Jacob Børresen alle de viktige spørsmålene: «Hvordan kunne et moderne krigsfartøy, utstyrt med det siste av elektroniske navigasjonshjelpemidler, bemannet av topp utdannede navigatører, konstruert, utstyrt og bemannet for å ha full oversikt over og reagere på trusler i lufta, på overflaten og under vann, greie å kollidere med et digert tankskip midt i den brede og åpne Hjeltefjorden, som til alt overmål er overvåket av Kystverkets trafikkontrollstasjon på Fedje?».

Spørsmålenes betydning forsterkes av at marinen har mistet en av fem fregatter som er tiltenkt en nøkkelrolle i forsvaret av Norge i en konfliktsituasjon. I forhold til våre allierte er Norge ei øy, og alle militær hjelp må komme sjøveien. Det er selvsagt heller ikke uviktig at skipet kostet over fire milliarder kroner, og at prislappen på et nytt fartøy kanskje blir det dobbelte.

Helge Ingstads havari er altså et spørsmål av stor nasjonal betydning, ikke en hendelse som politiske og militær myndighet kan lukke inne i et rom de selv kontrollerer. Selvsagt må ulykken etterforskes av politiet og granskes av Havarikommisjonen. Men det er like selvfølgelig at mediene er kritiske til myndighetenes håndtering og egeninteresser, og at pressen oppsøker kilder som kan kaste lys over hendelsesforløp, ansvar og konsekvenser. At forsvarsminister Frank Bakke-Jensen ikke fatter dette, er både overraskende og foruroligende. Han forstår heller ikke at åpenhet skaper tillit og forhindrer spekulasjoner. Statsråden har gått seg vill.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer