KOMMENTARER

Norske soldater i Syria:

Forsvarsministerens argumentasjon holder ikke mål

Ine Eriksen Søreide viser til FN-paktens paragraf 51 når hun forsvarer Norges militære nærvær i Syria. Det er ikke så enkelt.

ANBAR: Irakiske soldater i nærheten av Anbar-distriktet, et stort ørkenområde som grenser opp mot Syria. AFP PHOTO/AHMAD AL-RUBAYE
ANBAR: Irakiske soldater i nærheten av Anbar-distriktet, et stort ørkenområde som grenser opp mot Syria. AFP PHOTO/AHMAD AL-RUBAYE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag skrev et arabisk og et kurdisk nettsted at norske soldater samme dag hadde gått inn i Syria. Ifølge arabiske AMN krysset soldatene den syriske grensa fra den irakiske Anbar-provinsen. Grensekryssinga skal ha foregått klokka 17.35 lokal tid.

Nå er ikke AMN alltid en pålitelig kilde, det er mange som mener at nettstedet står president Bashar Assad og hans regime nær. Men uansett troverdighet eller ikke; Norge har vært inne i Syria også tidligere. Og soldatene har til og med et mandat til å krysse grensa fra Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité.

Så var det jussen da. Jussprofessor Geir Ulfstein redegjorde for dette i Dagbladet i går, og han ønsker en klargjøring fra den norske regjeringen om hvorvidt disse soldatene hadde krysset grensa fra Irak for å angripe styrker på syrisk jord som slåss inne i Irak. Da er det nemlig legalt med slik grensekryssing, ifølge FN-paktens artikkel 51. Så er spørsmålet om hvor sikkert man vet at krigerne soldatene skal bekjempe virkelig angriper irakiske mål eller om de bare deltar i Syria-krigen. Er det siste tilfellet, er grensekryssinga et folkerettsbrudd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer