Forsvarsskrift for SS

Enda en norsk hvitvasking av SS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Hermod Tuft, 1924- 1997, var frontkjemper i Waffen-SS i Divisjon Wiking fra 1942 til 1945, satt i amerikansk krigsfangenskap fra mai 1945 til august 1946. Da han kom til Norge fikk han en dom på to år, han slapp ut etter å ha sonet sju måneder.

Den kanskje mest betydningsfulle scenen i boka skildrer da Hermod Toft ble tatt til fange like utenfor Wien. Tufts SS-gjeng bestemmer seg for å bli tatt til fange av amerikanerne, og de fjerner alle kjennetegn som forbinder dem med SS.

Protesterte ikke

Da den amerikanske jeepen svinger opp foran karene og spør, SS? Trer Tuft fram og svarer: Nei, Wehrmacht. Dette gjør de fordi de har hørt at SS-styrkene skal ha vært med på både det ene og det andre, blant annet skal de ha «styrt de tyske fangeleirene» som det så vakkert er formulert i boka. De hadde hørt både det ene og det andre. Det førte ikke til at de protesterte, dro hjem eller søkte seg over i den regulære armeen. Det førte bare til at de kvittet seg med SS-identiteten, da de skulle tas til fange.

Boka burde ha gått inn på dette, fortalt litt om hva SS var og hvordan det var mulig, i det minste psykologisk, å lage et skille mellom «SS the good gays» og «SS the bad gays». Var dette en livsløgn norske SS-menn lagde for å kunne leve videre? I boka framstår det som en realitet. Dette er problematisk, og boka er i alle fall en i ettertid konstruert øyenvitneskildring.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer