DEBATT

Sykehjem:

Forsvinninger fra sykehjemmene kan forhindres

For de pårørende er det vondt og fortvilende når de vet at deres kjære er der ute et sted, men de vet ikke i hvilken tilstand, og de vet ikke om han eller hun fortsatt lever.

KAN FORHINDRES: I våre dager finnes teknologien som ganske enkelt kunne forhindre mange forsvinninger fra å bli langvarige, skriver artikkelforfatter. Foto: Frank May / NTB scanpix
KAN FORHINDRES: I våre dager finnes teknologien som ganske enkelt kunne forhindre mange forsvinninger fra å bli langvarige, skriver artikkelforfatter. Foto: Frank May / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Når dette skrives har en har en mann vært savnet i over en uke fra sykehjemmet der han bodde i Oslo. NRK har gitt saken oppmerksomhet, men ellers skaper ikke en slik forsvinning overskrifter. Kanskje fordi det er så vanlig at det ikke kvalifiserer som en nyhet? Ikke vet jeg, men temaet fortjener mer oppmerksomhet.

Når andre savnede personer kommer til rette, blir de ofte intervjuet om den vanskelige tiden før de ble funnet. De som forsvinner fra sykehjemmene blir aldri intervjuet, og kan i mange tilfeller heller ikke fortelle om det de har opplevd. Men det betyr ikke at de ikke har vært redde, sulte, tørste, kalde og triste.

Selv om språket er borte, er følelsene der. Kanskje er det ekstra skremmende å være borte fra der du bor når du ikke kjenner deg igjen og alt virker fremmed. Når du kanskje vet at du burde kjent deg igjen, er det vanskelig å be noen om hjelp, og kanskje flaut. For de pårørende er det vondt og fortvilende når de vet at deres kjære er der ute et sted, men de vet ikke i hvilken tilstand, og de vet ikke om han eller hun fortsatt lever.

Hver eneste uke forsvinner noen fra norske sykehjem. Ofte kommer de raskt til rette. Men mange blir også funnet i en forkommen tilstand. Av og til blir noen funnet for seint.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer