Forsyths al-Qaida-thriller

Suggererende spenning fra en gammel mester.

BOK: Vestlig etteretning får snusen i at en stor al-Qaida-aksjon er under planlegging, men de har ingen muligheter til å finne ut hvor og når angrepet skal finne sted. Den eneste løsningen er å la en agent infiltrere organisasjonen, men kan en engelskmann utgi seg for å være afghaner?

Stor nytteverdi

Frederick Forsyth gir seg selv et temmelig umulig utgangspunkt i sin nye thriller, men naturligvis leverer han løsninger på både det ene og det andre. Samtidig bruker han, som gammel utenriksreporter, «Afghaneren» til å forklare bakgrunnen for krigen i Afghanistan. Akkurat det gjør nytteverdien av denne romanen svært stor, Forsyths journalistiske fortellergrep gir et oversiktlig bilde av en komplisert konflikt.

Språklig sett er Forsyth verken så sofistikert eller elegant som John le Carré, en annen forfatter fra samme generasjon og samme land som fortsatt er opptatt av storpolitikk og store spørsmål. Men Forsyths harde og presise ordbruk fungerer perfekt i en thriller. Dette er barsk og maskulin prosa med skjeggstubber, og selv om persongalleriet er tegnet med enkle streker, så fungerer de godt i sammenhengen.

Stokk konservativ

Fremdeles er Frederick Forsyth en stokk konservativ engelskmann, han avfeier for eksempel hele Live8-konserten som et PR-jippo fra to aldrende popstjerner, men når det gjelder å bygge opp et troverdig thrillerplott stiller han fortsatt i en klasse for seg. Detaljene og kunnskapen er selvsagt nødvendige ingredienser, men å gjøre alt dette bakgrunnsstoffet om til spenningslitteratur krever både teft og dyktighet.

Det har Forsyth bevist at han besitter en rekke ganger tidligere, og «Afghaneren» er en suggererende thriller hvor vi følger den engelske elitesoldaten Mike Martin inn i en verden hvor det minste feiltrinn betyr døden. Og for en gangs skyld har vi å gjøre med en bok som lever opp til klisjéen «spenning på hver side».