Fortalte hverandre hemmeligheter de aldri hadde sagt til noen

I «Haram» spiller Elias og Katharina kjærester mot alle odds.

FILMPAR: Katharina Lindström Gjesdal (22) og Elias Ali (20) spiller kjærester i den nye filmen «Haram», som betyr synd eller forbudt. I flere miljøer er et forhold mellom en blond, norsk jente og en pakistansk gutt utenkelig.
FILMPAR: Katharina Lindström Gjesdal (22) og Elias Ali (20) spiller kjærester i den nye filmen «Haram», som betyr synd eller forbudt. I flere miljøer er et forhold mellom en blond, norsk jente og en pakistansk gutt utenkelig.Vis mer

(Dagbladet): Elias Ali (20) spiller den pakistanske gangsteren Omar (22) fra Oslo øst, Katharina Lindström Gjesdal (22) spiller den blonde BI-studenten Silje (19) fra Asker i Ulrik Imtiaz Rolfsens nye film «Haram». De møtes gjennom trening, blir forelsket og blir sammen.
 
- Silje er nok kanskje litt mer naiv enn Katharina ville vært, sier Katharina om rollefiguren sin.

For parallelt med å være en søt og snill kjæreste er Omar en gangster i Oslos undergrunnsmiljø, og har fått i oppdrag av familien å finne og drepe søsteren, som i flere år har levd et hemmelig liv i Norge mens familien trodde hun var død. Det handler om ære.

Trekkes mot det norske - Omar kommer fra Oslos østkant, bor med sin far, han trener mye, er glad i penger og damer, og er ganske materialistisk. Han er forelsket i Silje, og litt i ideen om hvordan det er å leve et liv som Silje lever, han trekkes mot det, et norsk liv, der man kan ta sine egne valg. Så har han en del familiekonflikter, forteller Elias.

Han kjenner seg igjen i mye i Omar, og har også selv bekjente i byens gjengmiljøer.

- Vi har nok mye til felles, bortsett fra at han er kriminell og jeg er det ikke. Men jeg har venner og bekjente som har mer med hysj-hysj-miljøet å gjøre. Jeg har vel hørt og sett min del, og i denne rollen har det vært en fordel, sier Elias.

For Katharina var det pakistanske gjengmiljøet helt ukjent.

- Silje er en ganske vanlig norsk jente, studerer på BI, spiller håndball, er fornuftig og prøver å gjøre ting riktig. Foreldrene er akademikere. Hun er nok motsatt av Omar på de fleste punkter, forteller Katharina.

Headhuntet Elias ble headhuntet til rollen av regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen, som også er onkelen hans, tidlig i prosessen, og fikk være med på å forme mye av rollen selv.
 
Katharina var på flere runder og prøvespilte mot Elias, og de fant fort tonen.

- Vi er nok ikke like forskjellige som de to er, mener Silje.

- Kunne dere vært kjærester i virkeligheten også?

Begge nøler litt, ler, ser på hverandre.

- Ja, hvis situasjonen for oss begge hadde vært annerledes, så kunne vi vel det, sier han prøvende.

- Ja, det kunne vi. Elias er jo en veldig bra person, veldig kjekk og alt det der, sier Katharina, som altså har kjæreste.

- Du er helt ok du også, parerer Elias og ler.

UNDERGRUNNEN: Elias spiller en gangster i Oslos underverden, og deler av filmen foregår her, under Oslo S.
UNDERGRUNNEN: Elias spiller en gangster i Oslos underverden, og deler av filmen foregår her, under Oslo S. Vis mer

- Ville forholdet mellom en pakistansk gutt og en norsk jente vært like vanskelig i virkeligheten som i filmen?

- Jeg tror det er mer akseptert nå enn det var før. For meg ville det ikke vært noe problem å være sammen med en norsk jente. Jeg ville kanskje ikke opplevd massiv støtte hjemmefra, men jeg tror ikke de ville opplevd det som et problem. Men jeg kjenner jo folk som har hatt kjempeproblemer med dette, der foreldrene absolutt ikke aksepterer det, sier Elias.

Research på Stovner Ingen av de to har spilt i film før, men Katharina utdanner seg til filmskuespiller på norsk skuespillerinstitutt i Oslo. Elias jobber som bilmekaniker. De to to ferske skuespillerne tilbragte mye tid sammen for å bli kjent, og Elias tok med Katharina, som er fra Drammen, til Groruddalen der han vokste opp. Det var en ny verden for henne.

- Jeg tok henne med til den største kommunale blokka på Stovner, og vi gikk rundt på t-banestasjonen klokka elleve på kvelden, sier Elias.

De gikk også rundt på Strømmen storsenter og latet som om de var kjærester.

- Der var det flere som så veldig rart på oss, forteller han.
 
Etter et råd fra onkelen og regissøren fortalte Elias Katharina en hemmelighet som han aldri har fortalt noen andre. I dag er de to blitt gode venner, og tror de kommer til å ha kontakt også etter filmen.

 Som kjærestepar i filmen er de to mest hjemme hos Silje i kollektivet der hun bor, og de måtte også spille inn en intim scene.

HATER SUSHI: I filmen lærer Silje Omar å spise sushi. Det var første gang Elias spiste sushi, og han gjør det aldri igjen. Foto: Filmweb
HATER SUSHI: I filmen lærer Silje Omar å spise sushi. Det var første gang Elias spiste sushi, og han gjør det aldri igjen. Foto: Filmweb Vis mer

- Det var første gang for oss begge, og jeg var veldig spent på den scenen. Heldigvis var vi så trygge på hverandre at det gikk greit, men det kunne nok blitt ubehagelig, sier Katharina.

- Jeg synes alt var vanskelig, siden jeg aldri har vært skuespiller før. Men akkurat den scenen var noe av det mest krevende, innrømmer Elias.