Fortalte ikke bandet at Audioslave var oppløst

- Resten av Audioslave visste ikke at de var oppløst før de leste sin egen pressemelding. Dagbladet.no møtte Chris Cornell.

LOS ANGELES (Dagbladet.no): Sist fredag, samme dag som supergruppa Audioslave ble offisielt oppløst, møter Dagbladet.no frontmann Chris Cornell (42) på et hotellrom i Hollywood. Han ligger bakoverlent i en skinnsofa med beina på et kaffebord og gjesper.

Det er bare å gå rett på sak:


- Hva skjedde?

- Bare typiske bandgreier. Noe var musikalsk. Jeg hadde ikke jobbet med Audioslave på lenge, ikke siden vi ga ut det forrige albumet. Du veit, når vi startet var det fett og vi jobbet bra sammen slik som nye band gjør.

- Ikke snakket sammen må mange måneder

I pressemelding Cornell sendte ut sto det at bruddet kom på grunn av «uløselige personkonflikter og musikalske uenigheter».

Audioslave var bandet han startet sammen med tre tidligere medlemmer av Rage Against the Machine i 2001. De ga ut tre album og holdt konserter over hele verden, men bandet turnerte ikke etter deres siste utgivelse «Revelations».

Men det er ikke på grunn av eks-bandet Chris Cornell har satt av tid til å ligge i en sofa foran Dagbladet.no, det er i anledning soloskiva «Carry On» som kommer ut i statene 1.mai.

SOLOALBUM: Chris Cornell, kjent fra Soundgarden og Audioslave, slipper soloalbum 1. mai. Foto: SCANPIX
SOLOALBUM: Chris Cornell, kjent fra Soundgarden og Audioslave, slipper soloalbum 1. mai. Foto: SCANPIX Vis mer

Albumet inneholder 14 låter, deriblant en coverversjon av en liten Michael Jackson-låt kalt «Billie Jean» og «You Know My Name» som var tittel-låta til årets James Bond-film «Casino Royale».

Fine greier det, men vi vil vite mer om oppløsningen av Audioslave.

- Var det mye bråk?

- Nei, nei. Ikke i det hele tatt. Jeg skjønte bare etter å ha jobbet alene en stund at bandet ikke var det rette for meg lenger.

- Så de var informert om at du ville slutte i bandet?

- Nei.

- Har du snakket med de siden du sendte ut pressemeldinga?

- Neida.

- Virkelig?

- Jeg har ikke snakket med de på månedsvis. Sist vi prøvde å snakke sammen kom vi ingen vei. Når man tar fri fra hverandre vet man aldri hva som skjer, enten så savner man hverandre eller så skjønner man at det ikke var så viktig lenger. Det var ingen av de som ringte meg heller, sier Cornell usentimentalt og legger til:

- Jeg synes ikke det er noen trist ting i det hele tatt.

Aldri snakket ut

Senere i intervjuet kommer det likevel fram at problemene innad har ligget dypt forankret.

- Det var litt spesielt å være den nye, den som ble med de tre andre karer som hadde vært i band sammen i årevis. Jeg jobbet ikke på sammen måten som de. Både de og jeg måtte føye oss, men ingenting ble forandret likevel. Det var mange problemer som aldri ble tatt hånd om.

Han fikler litt med båndopptakeren.

- Vi var så opptatt med turnering og å spille inn skiver at vi aldri fikk ordnet opp i de tinga som lå der, forteller Cornell som pendler mellom Paris og Los Angeles med kone og barn.

- Jeg er ikke er en person som trenger å være i et band. Jeg kom fra en solokarriere og nå er jeg tilbake der. På dette tidspunktet i karrieren er jeg ikke så hypp på å høre hva andre mener om låtene mine, jeg vil gjøre mine egne ting musikalsk.

Han benytter sjansen til å dele ut en liten knyttneve til Billy Corgan i Smashing Pumpkins.

- Det er ikke alt man kan få til musikalsk hvis det skal gå gjennom en komite. Hvis du ikke er styrer sjappa som et Smashing Pumpkins-diktator, da, og sier \'her er låtene du skal lære til neste album\'. Men da er det ikke jo ikke noe poeng å være i et band. Audioslave og Soundgarden var ikke slik i det hele tatt, det var definitivt samarbeidsprosjekter.

Kommer til Norge

I 2005 gjeste Audioslave Norge for en spillejobb på Quartfestivalen.

- Altså, jeg husker å ha vært i Norge flere ganger. En gang ble jeg veldig full og var fryktelig fyllesyk dagen etter. Jeg husker vi spilte på festival med Audioslave, det var ganske moro. Bra publikum. Jeg aner ikke hvor i Norge det var, men det var vakkert.

- Du skal på turne med dette albumet. Er Norge på lista?

- Jeg skal til Norge, ja. Det er mitt 20. år som artist og jeg skal spille låter fra hele karrieren inkludert Soundgarden og Audioslave, det blir en svær turne.

I forrige måned annonserte resten av Audioslave at de skulle gjøre en reunion-opptreden som Rage Against The Machine med vokalist Zack de la Rocha på den smått legendariske California-festivalen Coachella til våren, men Cornell understreker at det var avtalt for lenge siden og ikke hadde noe med bruddet å gjøre.

- Er det ikke bittelitt trist å legge kapittelet Audioslave bak seg?

- Du, det føles bra, vi hadde en bra runde. Vi ga oss på topp etter en bra skive. Vi slåss aldri på scenen, dette er fin måte å gi seg på.

QUART:</B> Chris Cornell og gitarist Tom Morello i velkjent driv under Quartfestivalen i 2005.