Fortapt på havet

GAZA-BÅTENE: Vi forsvarer ikke lenger Israel. Vi forsvarer blokaden, som er i ferd med å bli vårt Vietnam.

GAZA II: Selvsagt visste vi at dette kunne skje. Vi har utløst den andre Gaza-krigen, og den kommer til å bli langlangt mer smertefull og kostbar enn den forrige, skriver israeleren Bradley Burston. Bildet viser israelske soldater ombord i et av krigsskipene som i går natt angrep fartøyene som var 
på vei til Gaza.Foto: AFP
GAZA II: Selvsagt visste vi at dette kunne skje. Vi har utløst den andre Gaza-krigen, og den kommer til å bli langlangt mer smertefull og kostbar enn den forrige, skriver israeleren Bradley Burston. Bildet viser israelske soldater ombord i et av krigsskipene som i går natt angrep fartøyene som var på vei til Gaza.Foto: AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| EN KRIG forteller folket forferdelige sannheter om dem selv. Det er derfor det er så vanskelig å lytte.

Vi var fast bestemt på å unngå et ærlig oppgjør med den første Gaza-krigen. Nå har vi i internasjonalt farvann åpnet ild mot en gruppe hjelpearbeidere og aktivister, og dermed startet og tapt den andre. For Israel kan denne andre Gaza-krigen bli langt mer smertefull og kostbar enn den forrige. Da vi gikk til krig i 2008, ønsket israelske politikere og militære å gi Hamas en lærepenge. De lyktes. Hamas lærte at den beste måten å bekjempe Israel på, er å la Israel gjøre det som er blitt naturlig for staten: brauting, tabber, fortielse og røyk.

Hamas og ikke minst Iran og Hizbollah, forsto tidlig at embargoen mot Gaza var det mest effektive og sofistikerte våpenet de kunne skaffet seg mot den jødiske staten.

Her i Israel har vi fremdeles ikke forstått det: At vi ikke lenger forsvarer Israel. Vi forsvarer blokaden. Og blokaden er blitt Israels Vietnam.

SELVSAGT VISSTE VI at dette kunne skje. På søndag, da en talsmann for militæret begynte å omtale Gaza-båtene som et angrep på Israel, snakket parlamentsmedlem Nahman Shai, talsmann for militæret under Gulfkrigen i 1991, åpent om sitt største mareritt: en operasjon der israelske styrker raider konvoien og åpner ild mot fredsaktivister, hjelpearbeidere og Nobelprisvinnere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer