<strong>TOTAL MANNSDOMINANS:</strong> Alle de 16 internasjonalt inviterte foredragsholderne under årets Gulltaggen var menn, en av dem Virgin-gründer Richard Branson. Slik var det også i fjor og året før det, skriver Westerdals forskningssjef.  
Foto: Scanpix
TOTAL MANNSDOMINANS: Alle de 16 internasjonalt inviterte foredragsholderne under årets Gulltaggen var menn, en av dem Virgin-gründer Richard Branson. Slik var det også i fjor og året før det, skriver Westerdals forskningssjef. Foto: Scanpix Vis mer

Fortapt uten baller

Ikke et forbilde er å oppdrive for jentene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| REKLAMEBRANSJEN: «From where do you get your balls Mr. Branson?», var spørsmålet konfransieren stilte gründeren av Virgin og hovedattraksjonen under årets Gulltaggenkonferanse. Richard Branson lo med kledelig blygsel og svarte at hans drivkraft var kjærligheten til arbeidet, innovasjon og muligheten til å skape endring, hvorpå konferansieren konkluderte at vi alle bør streve etter å skape forskjeller.

INMA er interesseorganisasjonen som hvert år arrangerer det ambisiøse eventet Gulltaggen. INMA har som mål å inspirere reklamebransjen til å lage bedre, mer kreative og grensesprengende reklameløsninger på nett. I tillegg er ett av tre fokusområder å vokse gjennom mangfold.

TATT I BETRAKTNING ønsket om nyskaping, endring og mangfold er det et paradoks at Gulltaggen fremstår om et eklatant eksempel på mannsdominans. Alle de 16 internasjonalt inviterte foredragsholderne har én ting felles - nemlig baller, som konferansieren så freudiansk kommenterte. Slik var det også i fjor og året før det. Paradokset understrekes ytterligere av budskapet til flere av foredragsholderne som påpeker at bransjen står overfor utfordringer i form av «transparency», «soft skills», «soft information» og «story telling» vil bli viktigere i årene som kommer. Kvinnelige fokusområder og egenskaper er altså ettertraktet, men kvinnen selv er ikke etterspurt, i hvert fall ikke på Gulltaggens hovedscene.

Når reklame- og markedsføringsbransjen nærmer seg temaet kjønn, er det i sammenhenger der kjønn er gunstig som idé eller konsept for bransjeutvikling, bedriftskultur og merkevarebygging. Ikke for å bevisstgjøre bransjen på kvinners lønn- og karrieremuligheter. Sist gang reklamebransjen tok opp temaet var i 2005 da bransjeorganet Kreativt Forum gjennom to artikler fokuserte på likestilling. Konklusjonen den gang var at bransjens etiske bevissthet strakk seg til å omhandle størrelsen på Miss Sixty-bukser i annonseringen. Betente temaer som lønnsforskjeller, ansettelsesforhold og kjønnsdiskriminering forble urørt.

MENS BÅDE nærings- og kulturlivet de siste årene har gjennomgått store bevisstgjøringsprosesser, later reklame- og markedsføringsbransjen til å stå på stedet hvil. ASA-styrene har fått lovpålagt kjønnsrepresentasjon. Filmbransjen er etter år med rapportering og lobbyvirksomhet i ferd med å oppnå den politiske målsettingen om 40 prosent andeler av kjønnene. Kun to produksjonsformer står langt fra målet; den markedsrettede spillefilmen og reklamefilmen. Mens den markedsrettede spillefilmen er underlagt offentlig styring der politiske tiltak kan iverksettes gitt at mannsdominansen opprettholdes, eksisterer reklamfilmen i en uregulert og lukket verden.

Det er en fallitterklæring å høre reklamebyråene si at annonsørene vil ha en mannlig reklamefilmregissør. Er behovet for å please kunden så stort at faglig kompetanse og avgjørelsesmyndighet tilsidestilles? Har virkelig byråene og annonsørene råd til å se bort fra alle jentene som i dag utgjør mer enn 50 prosent av de nyutdannede? Er INMAs samarbeidspartnere som DnBNOR, Eniro, Finn, Sol, Google, Dagbladet og VG og andre, tjent med å bli assosiert med en bransje og et arrangement som med sin mannsdominans fremstår som arkaisk og som i sin fremtoning blir ensformig?

BRANSJEN ETTERLYSER endring. Her kommer tre forslag:

1. Se på sammensetningen i INMAs programkomite som i dag består av 100 prosent menn.

2. Sett av midler til å telle. Innsyn og åpenhet om muligheter og vilkår er det beste utgangspunktet for å oppnå endringsvilje. Tallene kan bli presentert ved neste års Gulltaggenkonferanse.

3. Hvert år bruker det offentlige store summer på opplysnings- og holdningskampanjer som settes ut til byråene. Her kan Fornyingsdepartementet legge føringer på det offentliges bruk av markedsføringsmidler sett i et kjønnsperspektiv.

Med bevissthet og endringsvilje kan ballspillet bli mer mangfoldig, morsommere og enda bedre.

WESTERDALS HAR siden 60-tallet vært den ledende reklameskolen i Norge. I dag er vi en kommunikasjonsskole på vei mot Høyskolestatus. Vi vil gjerne fortelle våre studenter, som til 60 prosent består av jenter, at vi lever i et meritokrati der det er din egen innsats som avgjør fremtidige muligheter. Hvert år tar vi med oss studentene til Gulltaggen. For de jentene som ønsker seg en karriere innen moderne markedsføring, og om én dag å stå på podiet på Gulltaggen, slås drømmen effektivt i stykker. Ikke et forbilde er å oppdrive, ikke et ideal å strekke seg etter. Budskapet er klart - this is a mans world, you gotta have balls.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer