Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Fortell meg din reaksjon på Trumps valgseier og jeg skal fortelle deg hvem du er

Vi nordmenn bruker nyhetssjokk til å bekrefte oppfatninger vi allerede har. Inneholder din siste Facebook-post en av disse utsagnene har du avslørt hvem du er.

NYHETSSJOKK: Inneholder din siste Facebook-post en av disse utsagnene har du avslørt hvem du er. Foto: Ørjan F. Ellingvaag / Dagbladet
NYHETSSJOKK: Inneholder din siste Facebook-post en av disse utsagnene har du avslørt hvem du er. Foto: Ørjan F. Ellingvaag / Dagbladet Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Vanlige folk er lei av korrupsjonen i Washington D.C. og på Wall Street»

Du heter Tore og stemmer FrP, hvis du i det hele tatt kommer til å gidde å stemme ved neste stortingsvalg. I feel your pain, Tore. Washington virker rimelig korrupt, særlig i den InfoWars-videoen du nettopp delte. Men vanlig folk-argumentet ditt er ikke godt. Av de som tjente over $50,000 stemte et flertall på Trump. Av de som tjente under $50,000 stemte et flertall på Clinton.

«Dette hadde aldri skjedd om Hillary var mann»

Du heter Stine, stemmer Ap og synes rødvinen smaker best på Facebook. Du kaller valget en kjønnskamp og vil gjerne se glasstaket knuse. Men du tar feil. Republikanerne har nemlig ikke noe imot en kvinne i Det Hvite Hus. Sarah Palin, for eksempel. Så lenge hun fører en kvinnefiendtlig politikk.

«Folk flest vil ikke ha frihandel, militære invasjoner og åpne grenser»

Du heter Pål og stemmer på et fløyparti, samme hvilket. Er det ikke utrolig beleilig at nettopp frihandel, militære invasjoner og åpne grenser er AKKURAT de samme tre tingene du selv er imot? Men folk flest-argumentet ditt fungerer ikke helt. Trump fikk bare 47,5% av stemmene. Det er ikke folk flest. Og 47,7% stemte på Clinton, det vil si frihandel, militære invasjoner og åpner grenser.

«Hvorfor er dere overrasket? Dette var faktisk innenfor marginene til meningsmålingene.»

Du heter Trym, er grafisk designer og stemmer Venstre. Det siste halve året har du gjestet Nate Silvers blogg 538 ganger daglig. I likhet med andre hvite, middelklassemenn betrakter du det amerikanske valget først og fremst som en statistisk øvelse. Og det har du råd til, Trym.

«Landsbygda reise seg mot byene»

Du heter Trond, stemmer Sp og jobber som landbrukskonsulent i Glum kommune. Du er med andre ord helt på jordet. For selv om rurale velgere stemte Trump og urbane stemte Clinton, bor 50% av USA i suburben. Og suburben skjønner ikke du deg på, Trond.

«Rasismen vant over det flerkulturelle USA»

Du heter Nora, er snart 18 år og AUF-medlem. Facebook-feeden din fylles av poster fra amerikanske SoMe-aktivister som forteller hvor splittet USA er. Og du har tallene på din side. Et flertall av hvite amerikanere stemte på Trump. Alle andre stemte overveldende på Clinton. Men folk går ikke til stemmeurnene bare for å være rasister, Nora. Dette må snart noen mansplaine deg. Meg, for eksempel.

«Don’t mourn – organize»

Du heter Ellen og stemmer Rødt. Organisering må til, men du har en lang vei å gå, Ellen. Trump fikk 454,983 flere velgere enn Clinton i vippestaten Ohio. Rødt/Rød Valgallianse har til sammen fått 277,058 velgere i stortingsvalg siden 1973.

«Slapp av, dette kommer til å gå bra»

Du heter Aksel, bor i Asker, jobber i Oslo og stemmer Høyre. Og du har rett. Det kommer til å gå bra. I alle fall for de som heter Aksel, bor i Asker, jobber i Oslo og stemmer Høyre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!