Forteller fotografiene sannheten?

Vi er vant til å stole på fotografiet, for bildet lyver ikke. Det forteller derimot mer enn tusen ord - og mer kan det bli. Moderne datateknikk gjør det nemlig så enkelt å gjøre forandringer i bildet, at selv mor kan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nytt er det ikke. Fotografiet har løyet helt siden franskmannen Joseph Nicéphore Niepce i 1826 fotograferte det som skulle bli det første fotografiet vi kjenner. Eksponeringstiden i disse tidlige forsøkene på å «tegne med lys» var svært lang. En antar at Niepce belyste den fotografiske platen i sitt kamera i over åtte timer. Bildet viser et gårdsrom sett fra hans arbeidsvindu i Gras ved Chalon-sur-Satne, og solens gang kombinert med den lange eksponeringstiden resulterte i et fotografi hvor både nord - og sydveggen i gården er opplyst av solen. Bildet lyver, fordi solen ikke kan skinne fra to kanter samtidig.

Denne «manipulasjonen» var naturligvis ikke tilsiktet. Samtidig viser det at fotografiet - med eller mot vår vilje - har løyet fra første dag. Tidlige daguerreotypier av Paris' avenyer viser en folketom by - midt på lyse dagen. Daguerreotypiet kunne ikke «fryse» folk i bevegelse fordi platen måtte eksponeres (utsettes for lys) i kameraet i mange minutter. Heller ikke dette var noen ønsket effekt, og det ga et høyst løgnaktig bilde. Et av de første mennesker som opptrer i et bybilde, er en mann som tilfeldigvis står stille under hele eksponeringstiden mens han får sine sko pusset. Men du verden så ensom han er!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer