Forteller historien om Thor Halvorssen

Thor Halvorssen ble kastet i fengsel for sine avsløringer av korrupsjon og hvitvasking av narkopenger i Venezuela. Familien ba Yallop om hjelp.

- Narkokartell kjøper presidenter

Historien om narkokartellet ble skrevet som en roman for å beskytte kilden, Thor Halvorssen. Halvorssen er sønn av den tidligere generalkonsulen i Venezuela og er født i Caracas. I boka kalles han Olaf.

- Nå kan jeg fortelle hele historien, for Thor ikke har noe imot det, sier David Yallop.

Thor Halvorssen var en dyktig industrileder i Venezuela. Han ledet landets televerk og ble regnet som en ukorrupt samfunnsstøtte. I sin andre periode utpekte president Carlos Andreas Perez Thor Halvorssen til å lede en kommisjon som skulle stanse narkovirksomheten.

Skjult formue

- Da jeg traff ham tidlig på 1990-tallet, fortalte han at han ikke lenger sendte rapporter til presidenten fordi, som han sa, «presidenten er en del av problemet». Han oppdaget at presidenten hadde skaffet seg en skjult formue på 20 millioner dollar. Resultatet ble offentlig skandale, og presidenten måtte gå av.

Halvorssen avslørte at colombianske narkokarteller som Cali og Medellmn vasket store pengesummer i Venezuela, blant annet i banken som ble ledet av Orlando Castro, mannen som seinere, ifølge Yallop, ga penger til Clinton. Resultatet var at narkohaiene laget en falsk anklage mot Halvorssen og at han ble arrestert.

Livsfare

Familien ba Yallop om å hjelpe fordi faren var i livsfare og var blitt mishandlet i fengselet. Yallop var på vei til Sør-Amerika for å presentere sin bok om terroristen Carlos, «To The Ends of the Earth». Han holdt pressekonferanser i Venezuelas hovedstad Caracas og ved hjelp av opplysninger fra Halvorssen, beskyldte Yallop banksjefen Orlando Castro og ekspresident Perez for å være korrupte og stå i ledtog med narkokartellene. Resultatet var en offentlig skandale, og saken mot Halvorssen ble droppet etter 31 dager i fengsel.

Helvetes forgård

- I romanen skildrer du et besøk i fengslet. Var du der?

- Ja jeg måtte stille i kø og bestikke voktere og andre fanger for å treffe ham. Fengselet Reten de Catia kalles «Helvetes forgård i Caracas». Myndighetene hadde puttet ham der sammen med en gjeng mindre narkoforbrytere som hadde banket ham opp. De fortalte at leiemordere hadde kommet dit da han ble arrestert og skutt en annen i nabocella. Vi fryktet at Thor skulle bli drept. Derfor smuglet jeg inn en båndopptaker og fikk detaljene fra ham slik at jeg kunne begrunne påstandene om korrupsjon.

- Thor har sagt mange ganger at jeg reddet hans liv, forteller Yallop.

I dag er Thor Halvorssen forretningsmann i Miami.