Forteller om å vokse opp i en urban «krigstid»

Jay-Z bokdebuterer med oppvekstskildring.

SLIPPER BOK: Rapperen Jay-Z har skrevet bok om sin tøffe oppvekst. Her på tenniskamp med kona Beyonce . Foto: SCANPIX /AP /Lionel Cironneau
SLIPPER BOK: Rapperen Jay-Z har skrevet bok om sin tøffe oppvekst. Her på tenniskamp med kona Beyonce . Foto: SCANPIX /AP /Lionel CironneauVis mer

Denne uken bokdebuterer rapperen Jay-Z (40) med en oppvekstskildring der han også dekoder sin musikk og forklarer hiphopkulturen. «Decoded» slippes denne uken, og er ifølge Reuters historien om hvordan Jay-Z gikk fra å selge crack på gaten som tenåring til å bli en av USAs rikeste musikere. Jay-Z, eller Shawn Carter som han er døpt, vokste opp i Brooklyn og bruker dels det tøffe gatespråket han vokste opp med i boken. Der beskriver han hiphop som sin generasjons måte å fortelle verden om hvordan det var å vokse opp i en urban «krigstid».

Vold som bakgrunnsmusikk
- Jeg mistet folk jeg elsket, ble forrådt av mennesker jeg stolte på, kjente vinddraget fra kuler fly over hodet mitt. Jeg så crackavhengighet ødelegge familier — det ødela nesten min. Det var tider da volden nærmest var som bakgrunnsmusikk, skriver han i boken. Han begynte å rappe i 1978 da han var ni år gammel, og så et eldre barn «rime» hjemme i blokken i Brooklyn. - Den kvelden begynte jeg å skrive rim i ringpermen min, skriver Jay-Z, som siden har sluppet 11 studioalbum, vunnet 10 Grammy-priser og vil ifølge bladet Forbes være blant de 400 rikeste amerikanerne innen 2015.

«Forsvarer nigga» I «Decoded» forklarer Jay-Z 36 av låtene sine, og forsvarer også sin regelmessige bruk av fyordet «nigga» ved å hevde «det bare er et ord». - Folk gir ordene makt, så det å bannlyse et ord er nytteløst. Nøkkelen er å forandre personen. Og vi forandrer folk gjennom samtale, ikke sensur, skriver Jay-Z i boken. Han sammenligner hiphop med en blanding av poesi og boksing, og med en konkurranseånd som mange rappere lærer seg ved å vokse opp i tøffe nabolag. - Den konkurranseånden du lærer gjennom å vokse opp på gatene var aldri bare for moro eller skuespill. Det var virkelig. Ønsket om å konkurrere — og vinne — var drivkraften bak alt vi gjorde. Det er hva gaten gjorde for oss, for meg: De ga oss en motor og gjorde oss sterkere, skriver Jay-Z: - Gjennom hiphop lærte vi en måte å gjøre opp igjen for den lærdommen, og bruke den til å forandre verden. (NTB)