ORIGINALBESETNINGEN: Joachim Nielsen (i midten) med May-Irene Aasen og Håkon Torgersen i 1990. Foto: Knut Eivind Straume / NTB / SCANPIX
ORIGINALBESETNINGEN: Joachim Nielsen (i midten) med May-Irene Aasen og Håkon Torgersen i 1990. Foto: Knut Eivind Straume / NTB / SCANPIXVis mer

Kåring av landets beste sangtekst

Forteller om tida da «To fulle menn» ble til: - Det var mer enn bare drikking

- Han klarte å si noe allmenngyldig om det å være menneske, sier Håkon Torgersen, bassist i Jokke & Valentinerne.

(Dagbladet): - Det er vel bedre tekster fra hans hånd, men også de tilsynelatende morsomme tekstene hans har en dobbeltbunn. Styrken hans som tekstforfatter var at han klarte å si noe allmengyldig om det å være menneske, som stadig nye generasjoner kan kjenne seg igjen i, sier Håkon Torgersen, bassist i Jokke & Valentinerne om avdøde Joachim (Jokke) Nielsen og sangteksten til «To fulle menn».

FRONTFIGUR: Joachim Nielsen var frontfigur i Jokke & Valentinerne. Han døde av en overdose i 2000. Bildet er tatt i 1991. Foto Lise Åserud / NTB / SCANPIX
FRONTFIGUR: Joachim Nielsen var frontfigur i Jokke & Valentinerne. Han døde av en overdose i 2000. Bildet er tatt i 1991. Foto Lise Åserud / NTB / SCANPIX Vis mer

Torgersen forteller at «To fulle menn», først ble gitt ut på EP med fire sanger, før den kom på albumet «Et hundeliv» i 1987.

- Innspillingen foregikk i studioet til Norsk Lydskole, vi hadde spilt en del ute og øvd inn låtene på forhånd, forteller Torgersen.

Norges beste?

Låta «To fulle menn» er en av 30 sangtekster som er med i kåringen av Norges beste sangtekst skrevet etter 1945. Dagbladet og Bjørnsonfestivalen står bak kåringen. Vinneren kåres fredag 8. september under Bjørnsonfestivalen i Molde. Søndag 13. august (i dag) er fristen for å stemme på din favorittsangtekst. De andre finalistene finner du her.

- Hovedtanken med denne kåringen er å løfte nivået på samtalen rundt norske sangtekster, har kunstnerisk rådgiver for litteraturfestivalen Bjørnsonfestivalen, og juryleder, Arne Borge, uttalt til Dagbladet.

- Det er vår mest populære litterære sjanger, men samtidig er den også gjenstand for minst offentlig kritikk. Det står ofte altfor lite om teksten i en plateanmeldelse.

- Hadde tekstene i hodet

- At Joachim som tekstforfatter blir nominert synes jeg ikke er så merkelig. Men han har jo skrevet tekster som er mye mer komplekse og viktigere enn akkurat «To fulle menn». Likevel, man får jo noen morsomme bilder i hodet av den, og det har alltid vært en veldig god låt å spille live, sier May-Irene Aasen, Joachim Nielsens kjæreste og trommis i Jokke & Valentinerne fra 1982-1998.

- Husker du hvordan To fulle menn ble til?

- Nei, hvordan akkurat denne låta ble til husker jeg faktisk ikke. De første åra vi spilte sammen lagde Joachim ofte låtene ferdig med tekst og det hele i hodet. Senere år ble det mer synlig arbeid med tekstene. Da brukte han penn og papir.

- Hva var Jokkes styrke som tekstforfatter?

- Oppfinnsomhet i språket, originale bilder, og evnen til å få det hele til å høres naturlig. Da mener jeg naturlig i den forstand at tekstene passet med musikken og ikke hørtes påklistret ut. Det har mye med rytmen og rekkefølgen på ordene å gjøre og kunsten å sjonglere alle konsonantene i det norske språket. Og så hadde han jo faktisk noe å si, et innhold! De første åra nektet han å trykke tekstene på plateutgivelsene. Han mente at de kun skulle høres. På de senere utgivelsene lot han dem trykkes så man også kunne lese, sier hun.

Drakk mer øl enn vi hadde godt av

- Jeg traff Joachim i 80-81. Vi hang mye sammen da «To fulle menn» ble til, det var først med den singelen og den andre plata at det begynte å bli såpass med oppmerksomhet og penger at det var nok til å dekke husleia, sier manager Haavard Hansteen om Jokke & Valentinerne i perioden låta ble laget.

Ifølge Hansteen ble det ikke brukt så mye dop på den tiden, men:

- Vi var unge voksne som drakk mer øl enn vi hadde godt av, og Joachim drakk alltid mer enn oss andre. Likevel var det mer enn bare drikking, vi kunne også ta oss en tur i Tøyenbadet, sier Hansteen.