SETTER REKORDER: "Orange is the New Black" ble torsdag nominert til en Emmy-pris for beste dramaserie.  Foto: JoJo Whilden/Netflix via AP
SETTER REKORDER: "Orange is the New Black" ble torsdag nominert til en Emmy-pris for beste dramaserie. Foto: JoJo Whilden/Netflix via APVis mer

Fortelling fra fengselslivet fengsler fengselsfugler

«Orange Is the New Black» er Emmy-nominert. Men skuespillerne er stoltest av sine fengselsfans.

Det har vært en heldig uke for Jenji Kohan-skapte «Orange Is the New Black».

Da strømmetjenesten Netflix la fram kvartalsregnskapet sitt onsdag, rapporterte den at fengselsseriens sesongpremiere i juni medførte seerrekord. Dagen etter ble «OITNB», som tidligere har konkurrert i komiklassen, Emmy-nominert i kategorien for beste drama i første forsøk.

Skjønt, vel så artig synes skuespillerne det er å slå an blant vaskeekte straffedømte.

- Folk som har sittet inne, sier at det er «akkurat sånn» det oppleves. Det er enormt tilfredsstillende, stråler Laverne Cox når NTB møter henne på et luksushotell i Berlin.

- De sier at den ironiske, merksnodige tonen og mørke humoren vår treffer fullstendig blink. I fangenskap må du nemlig finne noe å le av. Du kan bli oppslukt av de pussigste ting, på barnets vis. Det er underfundig, morsomt og bisart — nøyaktig som i virkeligheten.

Droppet dagjobb I fjor ble Cox Emmy-nominert selv for innsatsen som den transseksuelle frisøren Sophia. Selv om hun denne gangen må nøye seg med å være kandidat til beste casting sammen med resten av gjengen, forteller hun at hun har fått tilværelsen snudd på hodet i kraft av suksessen.

- Livet mitt er blitt helt annerledes. For tre år siden jobbet jeg stadig på restaurant. Ja, jeg beholdt faktisk jobben til langt ut i sesong én, da jeg ikke skjønte hva jeg gikk til, røper hun lattermildt.

- Det er dette jeg alltid har drømt om, fortsetter hun mer alvorlig.

- Men jeg trodde ikke at det kom til å skje med et sånt show. Det fine var at vi kunne gå i gang nesten uten press, fordi det tross alt var snakk om et skarve internettfenomen. Da fikk vi anledning til å konsentrere oss om selve arbeidet.
Bittersøtt Cox' kollega Laura «Alex» Prepon, tidligere kjent for «That '70s Show», mener populariteten skyldes bredden i tematikken.

- Alle kan finne noe å kjenne seg igjen i, hevder hun overfor NTB.

- Og etter nærmest å ha vokst opp i underholdningsbransjen, vet jeg hvor langt det er mellom gode og sterke kvinneroller. Her finner du en hel drøss — i alle farger, former, størrelser og typer. Ingenting er tabu, heller — Jenji går ikke av veien for historier som treffer oppegående mennesker.

Det er riktignok ikke bare kos å bli opphøyet til superstjerne, skal vi tro Prepon.

- Det blir litt bittersøtt når folk regelrett griper tak i deg på gata. I Los Angeles går det greit fordi du stort sett sitter i bilen. I New York, derimot, kan fansen komme flyende og feste grep.
Maratontitting Netflix har ikke for vane å gå ut med konkrete tall. Ifølge et brev fra selskapet til aksjonærene har imidlertid innholdsstrømmen aldri vært så stri som søndag 14. juni, i kjølvannet av «OITNB»-relanseringen.

- Kunder verden over så et rekordmessig antall timer på en bestemt dag, ledet av «Orange», meddeler direktørene Reed Hastings og David Wells.

Cox og Prepon mener nettopp den utbredte «maratontittingen» i målgruppa har gjort underverker for gjennomslaget.

- Det er gøy å være pionerer for den nye utviklingen, konstaterer Prepon, som har mest erfaring fra tradisjonell TV av de to.

- Jeg var i møte med en kanalsjef forleden. Han sa: «Ikke bare må vi kjempe mot sånne som dere — vi må kjempe mot «Friends» og «Seinfeld» og andre 90-tallsserier som ungdommen liker å se seg opp på.» Tradfjernsyn kommer ikke til å forsvinne, men må jammen følge med i timen for å henge med i svingene.

(NTB)