KOMMENTARER

Fortellingen om Russland

Det store spørsmålet i Russland i 2018 er eierskapet til fortellingen om landet. Vil noen klare å forstyrre det putinske selvbildet, spør Morten Strand.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Nyttårstalen til Vladimir Putin var uvanlig innholdsløs sist søndag, rett før midnatt. Innholdet var bokstavlig talt ikke noe mer enn «god jul, og godt nyttår», før klokkene i Kreml kimte, champagnekorkene smalt, og den mektige russiske nasjonalsangen ble kringkastet til de tusen hjem. Det var ingen visjoner, annet enn noen ord om betydningen av familien i Putins tale. Det var som om kraften i det putinske prosjektet var borte.

Den store begivenheten i Russland i 2018 er presidentvalget i mars. Det er ingen spenning knyttet til utfallet, for Putin vil vinne, etter alt å dømme med god margin. Fortsatt har han tillit fra rundt 80 prosent av velgerne. Det spenningen knytter seg til er valgets legitimitet, om Kreml klarer å mobilisere velgere til å gå til stemmeurnene i et valg som alle vet likevel er avgjort på forhånd. Kort sagt så dreier det seg om Kreml klarer å få gjennom til velgerne sin fortelling om Russland, fortellingen der «alt går så meget bedre», som Kåre Willoch formulerte det i sine glansdager.

Selv om Russlands fremste opposisjonelle, korrupsjonsjegeren og bloggeren Aleksej Navalny, er utestengt fra å stille i valget på grunn av en dom for økonomisk utroskap, en dom som han selv og menneskerettighetsorganisasjoner sier er politisk motivert, er han ikke politisk død. Onsdag anket han beslutningen om å stenge ham ute fra valget, og med stikk etter stikk vil han fortsette å holde seg synlig for sine millioner av følgere i sosiale medier. Hans fremste våpen nå er oppfordringen om å ikke stemme i valget i mars. Han vil delegitimere valget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer