Fortellingens kraft

En innledning til Beevors seinere bøker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Er det mulig å forklare gjennom å fortelle, gjennom å gjengi deskriptivt og kildenært hva som skjedde? Kjernen i Antony Beevors forfatterskap framstår som en trilogi om den store tvekampen mellom europeisk fascisme og Stalins Sovjetunionen. Fascismen vant i Spania, ble stoppet ved Stalingrad og ble knust i slaget om Berlin, det skjedde på under ti år, fra 1936 til 1945.

Atombomben?

Hva er budskapet? Antony Beevor mener at det måtte en kynisk og hensynsløs motpart av Stalins kaliber til for å slå ned fascismen. I Stalingrad-boka viser han at det først var da menneskeofringen antok apokalyptiske dimensjoner at Hitlers divisjoner lot seg stoppe. Det virker som Beevor mener at det ikke ville vært mulig for demokratiske stater å oppvise den nødvendige råskap og hensynsløshet når det gjaldt å ofre egen befolkning. Man kunne ønske seg en fjerde bok fra Beevors hånd, hva med amerikanernes bruk av atombomber mot Japan?Fortellingene om Spania, Stalingrad og Berlin er internasjonale bestselgere. Er de også gode forklaringer? Hva består motsetningen mellom fortelling og forklaring i? Det er begrenset hva fortellingen tåler av nyanser, drøftinger og alternative hypoteser. Kildekritikk er det naturligvis også vanskelig å drive innenfor fortellingens ramme. Likevel opplever ikke leseren i Spania-boka at forklaringen er ofret på fortellingens alter. Forfatterens evne til å forklare gjennom å fortelle uten å forfalle til postmodernisme imponerer. Han holder fast på at det er mulig å ha en begrunnet oppfatning med sannhetspretensjoner om en historisk begivenhet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer