Fortellingens kunst

Intelligente tekster som jeg likevel ikke helt lar meg overbevise om at kvalifiserer til bokutgivelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Nikolaj Frobenius er både smart, kunnskapsrik og velskrivende, og har dessuten nå så mange romaner bak seg at det ikke er unaturlig å sende ut en artikkelsamling. Tekstene i «Herlige nederlag» er, i den kortlivede sammenhengen de fleste av dem opprinnelig hørte hjemme i, stort sett både gode og interessante. Likevel blir følelsen av at tre år er gått siden den ganske sikkert travle filmkonsulenten Frobenius har utgitt noe (den glimrende romanen «Teori og praksis»), og at Gyldendal derfor mener det er om å gjøre å holde forfatternavnet hans varmt, stadig mer påtrengende ettersom man vender sidene. Boka består av 20 tekster fra de ni siste åra. Tre av dem er tidligere utrykt, to er gamle foredrag, fem er hentet fra litteraturtidsskriftet Vinduet, der Frobenius en periode var redaktør. Resten er i all hovedsak enten forord eller avisartikler, flere av dem opprinnelig trykt i Dagbladet. Jeg lurer på hvor mye mer forlag og forfatter har hatt å velge i.

Fortelling

De første 100 sidene handler først og fremst om litteratur, de siste 100 sidene først og fremst om film. Men som Frobenius gjør rede for i forordet, handler «Herlige nederlag» primært om det som forener litteraturen og filmen, nemlig fortellingen, som forfatteren også knytter til en idé om makt: «Fortellingens perspektiv er ikke bare en etisk overveielse, det er også en form for verdensdefinisjon. Hver gang vi velger et perspektiv, bestemmer vi hva vi vil se av verden».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer