Fortellinger fra Danmark

I en artikkelserie setter Dagbladet søkelyset på dansk litteratur akkurat nå. Den vet vi lite om, i hvert fall mye mindre enn danske lesere vet om norske forfattere.

Danskene er for eksempel ville etter Jan Kjærstad, som nylig vant Nordisk Råds litteraturpris. Han blir mottatt som en folkehelt når han besøker Danmark. Hvilken dansk forfatter kunne ventet en liknende reaksjon i Norge? For tida ingen. Bortsett fra Peter Høeg og Kirsten Thorup er de fleste av samtidas store danske forfattere ukjente for nordmenn flest.

  • Det som er helt åpenbart, er at dansk litteratur mangler en slagkraftig ambassadør. I sin tid hadde man to: Erling Nielsen og Johan Borgen. På 1960- og 1970-tallet utgjorde disse to et utrolig tospann. Uavlatelig minnet de på hver sin front om de enorme litterære kvaliteter som fantes sør for Kattegat. Norske boklesere fikk ikke dø i synden. Hvis de ikke kjente til danske diktere, var det i hvert fall ikke Nielsens eller Borgens skyld.
  • Johan Borgen skrev side opp og side ned om danske diktere i Dagbladet. Kjente og ukjente, nye og gamle forfattere ble formidlet av den spenstige bokanmelderen. Han glødet for det danske, og han skrev som kjent så det gnistret når han var på sitt mest begeistrede. Jeg husker hvordan han formidlet Ole Sarvigs roman «De reisende» (1978) så sterkt at jeg øyeblikkelig kjøpte boka og ikke bare møtte en av mitt livs virkelig store romaner, men så meg nødt til å gå opp hele Sarvigs grensesprengende forfatterskap som inkluderer både romaner, dikt, essay og kunstanalyse.
  • Like smittende var universitetslektor Erling Nielsen, både som foreleser, skribent og formidler av lys levende diktere. Les H.C. Andersen, Grundtvig og Kierkegaard først, sa han. Deretter tok han epoke etter epoke. Tidlig på 70-tallet fikk han en hel serie danske samtidsforfattere til Norge, der de ble mottatt med fulle forelesningssaler. Klaus Rifbjerg, nestoren i dansk samtidsdiktning. Hans Scherfig, den store humorist og satiriker. Benny Andersen, som nettopp hadde utgitt «Svantes viser» og dukket opp sammen med Poul Dissing. Ivan Malinovski, anarkist og kultpoet. Henrik Stangerup, som ennå ikke hadde forfattet sin gedigne trilogi om undergang og selvdestruksjon. Nielsens drøm var å få den store dionysiker Jens August Schade opp til Oslo og Club 7. Det lyktes dessverre ikke.
  • Interessert i Danmark? Du kan jo begynne med romanen vi skriver om i morgen, som nylig er gjenutgitt på norsk. Den har til gjengjeld danskene glemt.