Fortgang i systemet

Ingress

Leder

I møte med flyktningkrisen er det oppløftende å se hvordan en rekke institusjoner ruller opp ermene og kommer med forslag til hvordan integreringen kan gå fortere og lettere. LO og NHO foreslår nå å kartlegge flyktningenes kompetanse allerede på flyktningmottaket, og slik kunne hjelpe til med å gjøre dem klare for arbeidslivet idet det blir sikkert at de får opphold. Samtidig har Ole Petter Ottersen, rektor ved Universitetet i Oslo, lansert en dugnad for å hjelpe flyktninger med høyere utdannelse, eller som fikk utdannelsesløpet avbrutt av krigen, om å få fylt på og tettet igjen de akademsike hullene. Slike initiativ bør applauderes og settes ut i livet.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er skeptisk til en ordning som innebærer en generell kartlegging, før det er kjent om flyktningene skal få varig opphold i Norge eller ikke. Det er ikke et godt nok argument. Det er fra før et problem at flyktninger må sette livet på vent i altfor lang tid mens de venter på at de byråkratiske prosessene knyttet til asylsøknaden skal gå sin gang. Det massive flyktningtrykket nå vil gjøre prosessene enda langsommere, de som sitter på mottak kan komme til å passiviseres. Fordi de ikke mestrer språket ennå og har mistet verdifull skolegang og arbeidserfaring, stiller de allerede et stykke bak i køene når stillinger skal besettes.

Det er viktigere at denne tiden kan brukes på noe produktivt, noe som kan gjøre overgangen til arbeidslivet raskere og lettere, enn at enkelte flyktninger som til sist ikke får opphold, i en periode nyter godt av de samme tiltakene. Med enkelte grupper er da også utfallet mer forutsigbart enn andre. 99 % av syrere får i dagens situasjon innvilget opphold.

Mange flyktninger med lang arbeidserfaring fra hjemlandet, får problemer fordi utdannelsen deres mangler noen av bestanddelene i en norsk profesjonsutdanning. Mange har opplevd at de må ta store deler av utdannelsen på nytt i et fag de har bred kjennskap til fra før. Å legge til rette for at oppfølgingen av disse kan være så raskt og spesifikk som mulig, at de kan få invididuell behandling og muligheter for å legge til akkurat den kompetansebiten de trenger bør være en prioritet, og de kreftene som nå trår til og vil hjelpe til med dette, bør få gjøre nettopp det.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.