Fortida her og nå

Velskrevet om besøksgårder med historisk sus.

BOK: Journalistekteparet Tone Solberg og John Olav Egeland har besøkt gamle norske gårder. Alle gårdene har røtter i middelalderen, og viktigst, alle tar inn gjester. Forfatterne guider oss gjennom gårdenes historier, som vitner om folks livsvilkår gjennom mange hundre år. Litt kuriosa fra norgeshistorien rommer den også.

Ildsjeler

Boka har interessante beskrivelser av lokale tradisjoner, av kultur- og naturlandskapet rundt gårdene. Og den gjør oss kjent med vertskapene, som med betydelig innsats og kreativitet holder gårdene levende: Den enorme mengden timer, krefter og kroner de legger ned i steder som sjelden blir lønnsomme, imponerer. Dette er mennesker som har brukt 15-30 år på å sette en skral bygningsmasse i stand, og som siden har blåst liv i gamle kunnskaper og skikker, for å trekke folk og dermed holde liv i plassen.

Forlokkende turmål

Tolv gårder presenteres, akkompagnert av stemningsfulle bilder: Gamle Kleppe i Vågå, Andvord gard i Lom og Gammeltunet Hanshus i Soknedal, for å nevne noen. Sistnevnte ble plyndret av Kong Sverre under ett av birkebeinernes mange tokt. I tillegg til gårdenes hus, folk og historikk, kommenteres aktivitetstilbudet. Her er det stor variasjon i spenstighet; fra fjellturer og kanefart, til kurs om sigarer og tekstilarbeid.

Flertallet av gårdene som presenteres ligger i Gudbrandsdalen, og man undres jo om det ikke ligger tilsvarende plasser i andre dalføre også. Hvorfor utvalget er blitt såpass konsentrert, sies det ingenting om.

Gårdene vi blir kjent med framstår som fristende turmål. Kanskje med ett unntak, i alle fall om man har barn: Peer Gynt-gården på Vinstra kan riktignok skilte med skjønnhet og fordums fornemt besøk, som av Greta Garbo. Men barn er ikke populært her: «For barn er det derimot lite, eller ingenting å foreta seg på gården. Ikke er de særlig velkomne heller. Til det er det for mange uerstattelige gjenstander som kan ødelegges,» heter det.

Boka er ordentlig og velskrevet uten pjatt og nostalgi. Her får man en hyggelig lesestund, og matoppskrifter fra gårdene som bonus.