Fortida her og nå

Velskrevet om besøksgårder med historisk sus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Journalistekteparet Tone Solberg og John Olav Egeland har besøkt gamle norske gårder. Alle gårdene har røtter i middelalderen, og viktigst, alle tar inn gjester. Forfatterne guider oss gjennom gårdenes historier, som vitner om folks livsvilkår gjennom mange hundre år. Litt kuriosa fra norgeshistorien rommer den også.

Ildsjeler

Boka har interessante beskrivelser av lokale tradisjoner, av kultur- og naturlandskapet rundt gårdene. Og den gjør oss kjent med vertskapene, som med betydelig innsats og kreativitet holder gårdene levende: Den enorme mengden timer, krefter og kroner de legger ned i steder som sjelden blir lønnsomme, imponerer. Dette er mennesker som har brukt 15-30 år på å sette en skral bygningsmasse i stand, og som siden har blåst liv i gamle kunnskaper og skikker, for å trekke folk og dermed holde liv i plassen.

Forlokkende turmål

Tolv gårder presenteres, akkompagnert av stemningsfulle bilder: Gamle Kleppe i Vågå, Andvord gard i Lom og Gammeltunet Hanshus i Soknedal, for å nevne noen. Sistnevnte ble plyndret av Kong Sverre under ett av birkebeinernes mange tokt. I tillegg til gårdenes hus, folk og historikk, kommenteres aktivitetstilbudet. Her er det stor variasjon i spenstighet; fra fjellturer og kanefart, til kurs om sigarer og tekstilarbeid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer