KOBBERMASKE: Amerikanske Anna Coleman Ladd (1878-1939) lager en kobberansiktsmaske til en skadd fransk soldat under første verdenskrig, krigen som virkelig satte fart i kosmetisk kirurgi.
KOBBERMASKE: Amerikanske Anna Coleman Ladd (1878-1939) lager en kobberansiktsmaske til en skadd fransk soldat under første verdenskrig, krigen som virkelig satte fart i kosmetisk kirurgi.Vis mer

«Fortidas Botox» skulle kunne behandle sadelnese, bryst, dobbelthaker og slappe trekk

Kosmetisk kirurgi sprang ut av legevitenskapen, skadde soldatfjes og et nytt skjønnhetsmarked. Parafinen var fortidas Botox.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

For hundre år sida, mens verdenskrigen herjet som verst, dukket det opp annonser for kosmetisk kirurgi i norske aviser. Den danske Dr. Einar Dujardin ved «Kosmetisk Klinik» på Amagertorv i København, reklamerte i 1916 med parafinbehandling «for alle Ansigtsdeformiteter»: sadelnese, nese- og munnskjevheter, innfalne kinn, ansiktsfurer, arr, merker, dobbelthaker og slappe trekk. Hals og bryst kunne også forbedres.

Nordmenn dro til København for å få oppvarmet parafin sprøytet inn i på de aktuelle stedene, slik at «feil» kunne rettes. Når parafinen størknet i ønsket form, trådte den nye skjønnheten fram. Dette var datidas Botox.

«Man behøver ikke å være så forfengelig for å innse at en gresk eller romersk nese vilde være å foretrekke for den potet- eller bulldognese man har fått i vuggegave,» skrev Tidens Tegn i 1928, da avisa omtalte Dujardins virksomhet. «I de siste år er det ikke så få av våre medmennesker som er blitt utstyrt med parafinneser.»

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn