DA OG NÅ: Daniel Mendelsohn er en av USAs mest profilerte kritikere og anmelder tv-serier som "Mad Men" og "Game of Thrones", men er egentlig ekspert på litteratur fra den greske antikken. - De gamle grekerne var mer usentimentale enn oss, mener han. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
DA OG NÅ: Daniel Mendelsohn er en av USAs mest profilerte kritikere og anmelder tv-serier som "Mad Men" og "Game of Thrones", men er egentlig ekspert på litteratur fra den greske antikken. - De gamle grekerne var mer usentimentale enn oss, mener han. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Fortidens fanebærer

Daniel Mendelsohn (54) mener gammel litteratur kan hjelpe oss å fjerne det sentimentale sløret og se klart. Og at «Mad Men» misforstår tiden den handler om.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

- Særlig i amerikansk kultur er det et sentimentalt filter, sier Daniel Mendelsohn (54).

- Eller, ikke bare i kulturen, i holdningen til livet. Det er noe statisk over det. Publikum vil at en historie skal være en pen liten pakke, med oppsummering og avslutning. Men livet er jo ikke slik.

Mendelsohn er en velkledd mann med grasiøse gestikuleringer og store, søkende øyne. Han er en toneangivende kritiker som blant annet anmelder tv-serier og filmer for The New Yorker og The New York Review of Books.

Han er også den prisbelønnede forfatteren bak «Forsvunnet», boken han skrev etter å ha undersøkt hva som egentlig hendte med seks familiemedlemmer som ble drept under holocaust. Og før han var noen av delene var han akademiker med litteratur fra den greske antikken som spesialområde.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn