Fortidens synder

«Katalin Varga» viser hvorfor hevnen sjelden er søt.

FARLIG FORETAK Tittelpersonen i «Katalin Varga» legger ut på et hevntokt som skal vise seg å ha uante konsekvenser.
FARLIG FORETAK Tittelpersonen i «Katalin Varga» legger ut på et hevntokt som skal vise seg å ha uante konsekvenser. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Hevnen er så mangt, men søt er den sjelden. Det får tittelpersonen i «Katalin Varga» erfare på smertelig vis. Den rumenske filmen er siste blad ut i hybridsjangeren thriller/road movie. I begynnelsen er det vel mye vei. Etter hvert tar thrillertrekkene over. Det er da det begynner å svinge.

Farlig liv Livet til Katalin (Hilda Peter) faller fra hverandre når ektemannen får vite at han ikke er far til sønnen deres. Han ber kona ryke og reise. Hun tar ham på ordet, stabler sønnen opp på en skjelvende hestekjerre og drar ut for å oppsøke mennene som stod bak voldtekten som gjorde henne gravid ti år tidligere. På veien gjør hun oppdagelsen hevnere flest har gjort før henne: At gjengjeldelse er komplisert. Misdederne har fått nye liv, med koner og barn. Hevnen treffer ikke alltid der den skal. Og plutselig blir hele foretaket fryktelig farlig.

Furie Hilda Peter, som bærer store deler av filmen, er en frapperende skikkelse. Det er fascinerende å se hvordan ansiktet hennes endrer seg, hvordan hun går fra å være en dradd, nøktern bondekone til sanselig furie.

Dramaet bygger seg sakte opp. Mor og sønn humper gjennom et gnistrende sommerlandskap, der husene og menneskene er like falleferdig fattigslige som naturen er storslagen. Plutselige tunge drønn og skjebnesvanger korsang på lydsporet satt til gåtefulle landskapsbilder bebuder, i overkant utvetydig, at det går mot en oppgjørstime.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer