- Fortielsen av selvmord gjør monsteret farligere

Trude Lorentzen har skrevet bok om morens selvmord. Nå maner hun til mer åpenhet om temaet.

POLYESTER: I en kasse på loftet med morens gamle ting fant Lorentzen morens gamle tigermønstrede polyesterantrekk.  - Det var et gledelig gjensyn at det også fantes på loftet. Jeg må le. Jeg har prøvd å sitte med disse klærne når jeg har skrevet for å føle at det var nært. Genseren er jo fin. Den er fra den gode mammaen.  Foto: Sondre Steen Holvik
POLYESTER: I en kasse på loftet med morens gamle ting fant Lorentzen morens gamle tigermønstrede polyesterantrekk. - Det var et gledelig gjensyn at det også fantes på loftet. Jeg må le. Jeg har prøvd å sitte med disse klærne når jeg har skrevet for å føle at det var nært. Genseren er jo fin. Den er fra den gode mammaen. Foto: Sondre Steen HolvikVis mer

(Dagbladet): - Det er fortellingen om hvordan et menneskeliv kan snu brått og dramatisk. Fra å være et ressurssterkt menneske med et barn som betyr alt, til å på kort tid komme dit at man ikke ønsker å leve. 

23 år etter at moren tok livet sitt, har Dagbladet Magasinet-journalist Trude Lorentzen (39) samlet morens liv, sykdom, og død mellom to permer. Hun har forsøkt å forstå hvordan moren så brått gikk fra å være en ressursterk mor til å få dype depresjoner.

Tsunami
Lorentzen skrev for første gang om morens selvmord i Magasinet i 2010. I kjølvannet av artikkelen fikk forfatteren det hun kaller en «tsunami av henvendelser».

- Sjelden har jeg opplevd å berøre noe så til de grader vesentlig gjennom journalistikken.

Så satte hun igang med boka som nå har fått navnet «Mysteriet mamma». 

- Det må ha vært vondt å skrive?

- Jeg fant ut en masse nytt som har vært vondt. Det visste jeg at det var en risiko for, og jeg hadde ingen garanti for at det skulle bli en positiv opplevelse.

- Så det har blitt positivt?

- Ja. Ikke på grunn av det jeg fant ut, mer at jeg fikk formulere tanker, og har blitt presset til å pirke lengre inn i hukommelsen.

- Rått råmateriale
Blant annet fikk hun tak i morens gamle helsejournal fra det året og tre månedene hun var syk. Der fikk hun lese i detalj om hvordan moren var blitt behandlet i møtet med psykiatrien.

- Det var for rått råmateriale. Det var noe av det verste å lese.

FORFATTER: Tidligere vinner av Den store journalistprisen, Trude Lorentzen, har skrevet boka «Mysteriet mamma». Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
FORFATTER: Tidligere vinner av Den store journalistprisen, Trude Lorentzen, har skrevet boka «Mysteriet mamma». Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer

Lorentzen måtte få bekreftet at personlighetsskiftet til moren skjedde så brått og dramatisk som hun husket. Hun stoler ikke på sin egen hukommelse.

- Første gang hun prøvde å ta livet sitt var bare noen få måneder etter at hun begynte å oppføre seg rart.

- Du var bare 14 år gammel da moren din tok livet sitt. Klarte du å forstå hvor sjuk mammaen din var da?

- På den tida var jeg mest bekymra for om jeg skulle få kyssa! Panneluggen skulle tuperes, og jeg dreiv med mine greier. Plutselig skulle jeg forholde meg til et menneske som oppførte seg så avsindig. Men jeg skjønte at det var noe veldig dramatisk som skjedde. Det var ingen tvil om alvoret i situasjonen.

Åpenhet
Du skriver i boka at «fortielsen av selvmord gjør monsteret farligere». Maner du til åpenhet om temaet?

- Ja. Det føler jeg er berettigelsen for å gi dette ut mellom stive permer. Jeg tror det er livsviktig at selvmord ikke blir gjort unevnelig. Det finnes ikke noe farligere enn det. For de som er syke og alle rundt gir det en tilleggsdimensjon av belastning at det ikke snakkes om. Det er jeg sikker på.