UTFORDRINGER: «Den første testen på Thein Seins reformvilje kommer først etter valget i 2015», skriver artikkelforfatteren. Foto: Khin Maung / AP / NTB Scanpix
UTFORDRINGER: «Den første testen på Thein Seins reformvilje kommer først etter valget i 2015», skriver artikkelforfatteren. Foto: Khin Maung / AP / NTB ScanpixVis mer

Fortjener han applaus?

Når president Thein Sein ankommer Norge vil han blir møtt med både kritikk og anerkjennelse. Han fortjener begge deler.

President Thein Sein har de siste to åra skapt endringer i Burma få hadde ventet. Samtidig har han det øverste ansvaret alvorlige menneskerettighetsbrudd. Denne uka er han i Oslo. Bør han mottas med hyllest eller kritikk?

President Thein Sein er et produkt av et av verdens mest brutale regimer. Han var befal da hæren slo ned studentdemonstrasjonene i 1988. Han har vært en del av diktaturets indre sirkel siden 1997, og var statsminister da hæren slo ned munkenes safranrevolusjon i 2007. Han ble valgt til president på bakgrunn av omfattende valgfusk i 2010. Krigen i Kachin-staten, nord i Burma, nådde klimaks for en måned siden. I Rakhine-staten vest i Burma nektes det statsløse rohingyafolket beskyttelse og humanitær bistand. Fortjener denne mannen i det hele tatt applaus?

Reformene i Burma er oppløftende, men de må settes i perspektiv. Den politiske situasjonen i Burma er sluttproduktet av militærets sjupunktsplan mot et «disiplinert demokrati». Thein Sein har ikke skapt endringene i kraft av egen person, men er resultatet av en villet prosess. Det har vært en briljant plan. Reformene har ikke medført noen form for overføring av makt, men har ført til internasjonal støtte, både politisk og økonomisk. Sanksjoner er hevet. Gjeld er slettet. Internasjonale selskaper, også norske, satser tungt. Aung San Suu Kyi har gått fra å være et ikon i husarrest til en politiker i underhusarrest. Men det store paradokset er planen faktisk kan bidra til demokrati og fred. Dette er burmesernes håp, og ledere som Aung San Suu Kyi og Min Ko Naing velger å støtte de reformvennlige. Det er et høyt spill, men tross alt det eneste spillerommet de har.

Massiv internasjonal støtte må balanseres med godt definerte krav. Tausheten under krigen i Kachin-staten har vært foruroligende. Kan regjeringen tillate seg å gjøre det umulig for Aung San Suu Kyi å bli president, uansett valgresultat? Kan man slippe unna med krig mot én etnisk gruppe så lenge de demokratiske reformene fortsetter? Kan man leve med noen hundre politiske fanger? Den første testen på Thein Seins reformvilje kommer først etter valget i 2015, når dagens regjering etter alt å dømme må gi avkall på makten. Frem til da er det viktig å bidra til at veien tilbake til diktaturet blir så lang som mulig, og at man skaper et sterkt sivilt samfunn.

Burma har en historisk mulighet for fred og demokrati. Når president Thein Sein ankommer Norge vil han blir møtt med både kritikk og anerkjennelse. Han fortjener begge deler. Vi håper alle at president Thein Sein vil gå inn i historien som den som tok de første skrittene mot et demokrati i Burma. I så fall: Velkommen til Norge, president Thein Sein!

Følg oss på Twitter