- Fortjener ikke stort publikum

HAUGESUND (Dagbladet): - Mange norske filmer burde aldri vært laget. Det er for mange oppblåste egoer der ute som helst bare vil filme sin egen navle. Det burde de ikke få skattepenger til.

Ruth Mjøen, kinosjef på Lillehammer, mener norske filmskapere ikke gidder å undersøke hva publikum vil se: - Og da er det ikke rart at norsk film ikke får publikum.

Den frittalende kinosjefen sang ut for hele filmbransjen i Haugesund i går, under avslutningen på seminaret om norske filmers problem med å finne sitt publikum.
- Noen sier at norske filmer får for liten oppmerksomhet. Tøv. En del filmer får mer oppmerksomhet enn fortjent, de fleste får akkurat passe, sa Mjøen.

Feil filmer

Kinosjefens erfaringer fra sitt møte med publikum er at nordmenn gjerne vil se norske filmer.

- De vil bare ikke se de filmene som lages i dag. Folk føler seg sviktet av norsk filmbransje og det gjør de helt rett i.

Med statistikken over hvilke norske filmer som har gått godt på kino som utgangspunkt fortalte Mjøen hundrevis av filmarbeidere hva hun forventer at de skal lage.

Garantert suksess

- Folk vil ha filmer basert på kjente litterære verk, de vil ha norsk natur og norske særheter. Og de vil ikke ha norske kopier av Hollywood-filmer.

- Så nå skal vi druknes i fossefall?

- Nei, det går da an å lage andre filmer samtidig. Hvis vi fikk et par barne- og ungdomsfilmer og én stor publikumsfilm i året, så hadde mye vært gjort. Men når Norsk Film ikke vil lage oppfølgeren til «Kristin Lavransdatter», da skjønner jeg ingenting. Det hadde blitt en garantert suksess på kino.

Eksperter

Professorene Nils Christie og Johan Galtung var, blant andre, også i Haugesund i går for å fortelle filmbransjen om hvilke filmer de gjerne skulle ha sett. Kinosjef Mjøen kunne ikke ha brydd seg mindre.

- Det er liksom ok å spørre folk som Galtung og Christie hva de vil ha, men spørre vanlig publikum gjør man ikke, sa Mjøen og fikk anerkjennende skulderklapp fra andre kinosjefer - som også har problemer med å lokke publikum inn til norske filmer.