Fortjener medfølelse

Jens Breivik har vært ydmyk i all sin fremferd.

FAREN: Jens Breivik lanserte i forrige uke boka om sin opplevelse av at sønnen sto bak terrorangrepet 22. juli 2011. (AP Photo, NTB Scanpix, Torstein Boe)
FAREN: Jens Breivik lanserte i forrige uke boka om sin opplevelse av at sønnen sto bak terrorangrepet 22. juli 2011. (AP Photo, NTB Scanpix, Torstein Boe)Vis mer
Debattinnlegg

I en artikkel i Dagbladet fredag svinger Tony Burner pisken over Jens Breivik og hans bok og kaller det en «hån» mot saken og de etterlatte. Til slutt sier han at hele Breiviks opptreden var «intet mindre enn utrolig» (i negativ forstand). Hva Burner egentlig reagerer på, er imidlertid vanskelig å forstå, all den tid det er han selv som opptrer hånlig og sparker en som ligger nede.

Heller ikke jeg har lest boken til massemorderens far, men jeg har fått med meg hans uttalelser, både nå og like etter at saken kom opp. Inntrykket han etterlater er at han er forferdet og fortvilet over sønnens bedrifter, at han tar sterk avstand fra sønnens ekstreme oppfatninger og at han spør seg selv om ting kunne vært annerledes om han hadde fått omsorgen for sønnen på et tidlig tidspunkt.

Som kjent forsøkte han å gå rettens vei for å få omsorg for gutten, men han tapte. Den tids rettspraksis var som kjent sterkt diskriminerende og kvinnen ble nesten alltid tilkjent omsorgen i slike saker. Når man vet hvor ille det gikk i dette tilfelle, er det legitimt av faren å stille spørsmål ved om katastrofen kunne vært hindret om han hadde fått slippe til som far.

Det er alltid lett å være etterpåklok, men det er liten tvil om at oppveksten langt på vei kan forklare en forbryters skjebne. Like sannsynlig er det at en tilstedeværende far hadde kunnet påvirke gutten i en annen retning.

Jens Breivik har vært ydmyk i all sin fremferd. Han har vist fortvilelse for hva sønnen har gjort og klandret seg selv at han ikke har stilt opp mer, selv om han åpenbart har forsøkt. Han fortjener medfølelse, ikke hån. Tony Burner burde gå i seg selv!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.