SKYTESKIVE: Kultur- og likestillingsminister Abid Raja har havnet i konflikt med breddefotballen. Her trener med Odd på Skagerak Arena i mai.
Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Scanpix
SKYTESKIVE: Kultur- og likestillingsminister Abid Raja har havnet i konflikt med breddefotballen. Her trener med Odd på Skagerak Arena i mai. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Scanpix Vis mer

LEDER

Breddefotball:

Fortjener seriøs dialog

Abid Raja må logge av Twitter og vise at han tar breddefotballen på alvor.

Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Denne våren har vært tung og krevende for mange. Inkludert kulturminister Abid Raja. Denne uka står han midt i stormens øye igjen.

Mens samfunnsområde etter samfunnsområde åpner opp, står det fortsatt stille for breddefotballen. Først tidligst fra 1. september åpnes det for kamper og treninger med kontakt for fotballspillere over 19 år som ikke tilhører toppfotballen.

Det sliter mange med å forstå, når uteliv holder åpent til 03 og det åpnes for feriereiser inn og ut av landet.

Kulturministerens oppgave er ikke å gjøre disse prioriteringene. Hvordan gjenåpningen skal foregå ligger hos helsemyndighetene og helseministeren. Likevel har Raja klart å bli fotballens og idrettsbevegelsens skyteskive. Tillit noen av veiene er vanskelig å spore.

Onsdag denne uka toppet det seg, da NFF gikk ut med et opplegg de mente skulle gjøre det mulig å åpne for breddefotballen allerede 1. august. I pressemeldingen inviterte de derfor regjeringen til å møtes i juli.

Svaret kom lynraskt. På Twitter.

«Hei [Terje Svendsen, NFF] og [Berit Kjøll, NIF]. Dere ber om møte snarest i juli. Jeg kan møte dere allerede imorgen! Jeg er på Knutholmen i Bremanger, og ferdig med program kl 17. Kan dere være på plass imorgen, eller vil dere jeg finner en annen dag?» lød første melding.

Da svaret kom om at NFF gjerne ville møte helsemyndigheten også, fortsatte statsråden bare tvitringen om hvor raskt han kunne møtes. Skulle det gjøres fysisk, så er Raja tilgjengelig i både Bremanger, Ålesund, Molde, Stadt, Bergen, Voss, Trondheim, Bodø og Tromsø i sommer.

Statsråden «er klar!», som han selv tvitret.

Men fotballen er ikke klar for et hastemøte med kulturministeren. De er klar for å bli tatt på alvor. For å få legge fram sine erfaringer fra åpningen for toppfotballen og sine planer for breddefotballen. For å bli lyttet til.

I hele Norge er lokale ildsjeler og klubbsjefer, spillere og dugnadskoordinatorer bekymret for frafall og forvitring av møysommelig oppbygde miljøer.

De trenger en statsråd som legger opp til en seriøs dialog, ikke Twitter-meldinger det er vanskelig å ta alvorlig.

Fredag skal partene møtes digitalt. Da bør Raja vise at han evner å ta breddefotballen på alvor.

Det betyr ikke nødvendigvis at det skal åpnes opp. Helsemyndighetene må fortsatt overbevises av NFFs planer for breddefotballen. Kanskje kan man finne kompromisser på halvveien.

Det viktigste er at fotballens engasjement møtes med forståelse, ikke arroganse. Det vil om ikke annet bidra til å skape en helt nødvendig tillit, som til nå har vært fraværende.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer