Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Fortjent pris til Wold

Wold fikk PEN-pris, fortjent. Neste år Snowden!

SKRIVER BOK:  Sidsel Wold mottar i morgen norske PENs ytringsfrihetspris. Wold har for øyeblikket permisjon fra NRK for å skrive bok om et land hun kjenner, Israel. Foto: NTB Scanpix
SKRIVER BOK: Sidsel Wold mottar i morgen norske PENs ytringsfrihetspris. Wold har for øyeblikket permisjon fra NRK for å skrive bok om et land hun kjenner, Israel. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Årets Ossietzkypris er tildelt NRK-journalisten Sidsel Wold og den blir overrakt i morgen under et arrangement på Litteraturhuset i Oslo.

Vi skreiv i forrige uke at to norske PEN-medlemmer mente årets pris burde gå til den globale varsleren Edward Snowden.

Så skjedde ei heller nå, men neste år er det igjen muligheter for at Snowden seiler opp og får prisen. Han er jo en av de få som virkelig fortjener en ytringsfrihetspris, selv om han i sitt hjemland, United States of Paranoia, blir sett på som en stor sviker.

Når det er sagt, årets prisvinner Sidsel Wold er en verdig mottaker. Hun er en klassisk krigs- og utenriksreporter som enhver samtid må og skal ha. Hun er en saklig formidler som tufter sitt journalistiske virke på kunnskap, analyse og innlevelse. Hun er på mange måter også en truet fagart ettersom mange redaksjoner jakter på kortsiktig suksess, og derfor ofte ikke evner å satse på en av de viktigste bærebjelkene innenfor nyhetsformidling, utenriksjournalistikken: Være der det skjer, før under og etter.

Dette er tid- og ressurskrevende, men det viktige utenriksgenet må være innplantet i ryggraden i nesten alle landets store hus av bilder og bokstaver. Reportere uten grenser trengs, mer og mer.

Verden er fortsatt ond, dessverre. Vi trenger stemmen som kan sy sammen reportasjer tuftet på kunnskap, kontakter og en klokkeklar formidlingsevne. Wold er en slik reporter.

Hun har i flere år rapportert fra Midtøsten, korrespondent fra 2007 til 2011, og særlig om Israel-Palestina konflikten.

I Ossietzkypris-juryens begrunnelse står det å lese: Med engasjement, innlevelse, gode kunnskaper og omfattende kontaktflate har hun bidratt til viktige nyanser og god bredde i dekningen av konfliktene og utviklingen i området heter det i juryens begrunnelse,

Norsk PEN sier videre at de vil understreke hennes evne til å formidle møter med enkeltmennesker og deres liv.

Historier som er vesentlige for å forstå lange linjer, sterke følelser og konkrete konsekvenser av politisk maktspill.

Samtidig som Sidsel Wold utsetter seg selv for fare, behersker hun den vanskelige kunsten å være krigsreporter med et bredere perspektiv enn dekning av de enkelte aksjoner og reaksjoner.

Hadde det vært lov å være raus mot en kollega ville jeg gitt henne dette diktet av den store Hans Børli:

«I larmens tid»

Nå - i larmens tid -

når bare de laveste ord

fram til hørende ører.

Ord så stormende stille

at mennesker tror

det er sitt eget hjerte de hører.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling