Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Fortjente prisvinnere

Ingress

Meninger

Vi gratulerer årets fredsprisvinnere som i dag mottar sin velfortjente heder i Oslo rådhus. Både Malala Yousafzai of Kailash Satyarthi er talspersoner for verdier som knapt kan prises nok. Begge har risikert liv, anseelse og framtid ved sitt arbeid for fred og rettferdighet. Hun gjennom å slåss for jenters rett til utdanning, stikk i strid med voldelige ekstremisters terror. Han ved å bekjempe barnearbeid og befri barneslaver fra mafialiknende fabrikkeiere. Felles for årets fredsprisvinnere er fokuset på utnyttelse av de svakeste av de svake. På barna som holdes nede i tvang og frarøves alle framtidsutsikter.

Prisene til Malala og Satyarthi kommer til riktig tid. FNs barnefond UNICEF erklærer i disse dager at 2014 har vært et ødeleggende år for millioner av barn. Akkurat nå lever 230 millioner av verdens barn i områder som er rammet av voldelig konflikt. Barn er blitt drept mens de studerte i klasserommet og mens de sov i sengene sine. De er blitt foreldreløse, kidnappet, torturert, rekruttert, voldtatt og til og med solgt som slaver, ifølge uttalelsen fra FNs barnefond. En Nobels fredspris 2014 som nettopp påkaller barns vanskjebne er velplassert. Her i landet er den alt annet enn kontroversiell.

Samtidig må det være på sin plass å berømme Den norske Nobelkomiteen for tidligere tildelinger som har forårsaket større bruduljer enn årets. Mens debatten om Nobelkomiteens beskaffenhet nå skyter fart, og tildelinger under Thorbjørn Jaglands ledelse nå omtales som diskutable, bør særlig en av prisene framheves som modig og riktig, hevet over enhver tvil. Prisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010 har medført knute på tråden i Norges forhold til Kina. Den har indirekte fått den nåværende regjering og stortingspresident til å tape ansikt i hele verdens øyne under Dalai Lama-besøket tidligere i år. Men prisen til Liu Xiaobo er en som i ettertid vil bli omtalt med stolthet.

I dag er det unisont bifall til fredsprisen som ble tildelt Carl von Ossietzky i 1935, mens han satt i tysk fangenskap. De som ikke evner å se prisen til Liu Xiaobo i samme perspektiv, bør gå i seg selv. Han sitter fortsatt fengslet i Kina der han soner en dom på 11 år. Det er grunn til å sende ham en tanke når vi i dag hyller to andre fortjente prisvinnere.