Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fortreffelig fra finanslivet

Spennende om intriger i redermiljø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOK: Allerede i debutboka «Dødens investeringer» fra 1993 viste Kjell Ola Dahl at han kunne skrive forståelig og spennende om økonomi. Men han gjør det i enda større grad i «Lindeman & Sachs», som kombinerer familiesaga med nær, norsk historie på en fortreffelig underholdende måte.Etter en rekke bøker om politifolkene Gunnarstranda og Frølich, har Kjell Ola Dahl gått løs på norsk næringsliv i en roman som har kriminalfortellingens driv. Om tittelen «Lindeman & Sachs» gir inntrykk av at det handler om et gammelt og ærverdig familiefirma, så er det helt misvisende. Vebjørn Lindeman og Erling Sachs er, om ikke fiender, så i hvert fall på forskjellige lag.

Kriminelt driv

Med et stort persongalleri og fortellergrep som er en såpeopera verdig, tar Dahl fatt der de store pengene var tidlig i 70-åra, i de mektige rederiene. Hos Spenning & Co. styres skuta av humørsyke Georg Spenning, men det er her Vebjørn Lindeman har vist hva han kan om forretningslivet. Selv om han forlater rederiet når boka begynner, er han knyttet til Spenning på andre måter. Han har et forhold til Spennings yngste datter, Bette Line. Når Bette Line Spenning og Erling Sachs annonserer at de skal gifte seg, vil Erling ha Vebjørn som forlover, og Vebjørn må motvillig gjennomføre plikten.

Fyllekuler

Vebjørn har også en annen side, han går innimellom så grundig på fylla at sønnene Anders og Per Ole må fore ham med sukkervann og nervepiller for å holde liv i ham. Og etter en fyllekule i Trondheim er det Erling - nå en fremadstormende mekler - som må redde stumpene. Etter hvert får Anders og Per Ole større plass i handlingen, de er to unge menn som velger forskjellige veier. Per Ole studerer økonomi i Sveits, en heldøgnsgeskjeft for ham. Han forutser hva som vil skje i det omtrent livløse norske aksjemarkedet, og er klar til å ta fatt når den nye pengepolitikken til regjeringen Willoch blir et faktum. Anders er derimot lite interessert i økonomi - han vil skrive, enten som journalist eller forfatter. Men han er langt mindre målrettet enn storebroren, og har helt andre opplevelser fra forskjellige miljøer på 70- og 80-tallet.«Lindeman & Sachs» byr på knakende god underholdning - en spennende historie, enkelt og ukomplisert fortalt, med personer som i hovedsak er der for å tydeliggjøre handlingen. Kombinert med gode, gamle kjenninger som maktkamp, intriger, sex og galskap blir dette en roman som helt klart burde bli en av høstens store vinnere.