Fortreffelig satire

Bitende satire om en udugelig etterforsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Hva har egentlig svensk politi gjort for å fortjene Leif GW Perssons bøker? Romanene til kriminologen og satirikeren er en nådeløs uthenging av «polisen» som en gruppe inkompetente tullinger, mest opptatt av alt annet enn å bekjempe kriminalitet.Når bøkene i tillegg er hylende morsomme og knivskarpt skrevet blir bekymringen fullkommen: Tenk om det virkelig er så ille i Sverige? Eller tenk om det virkelig finnes så stupide, vulgære og udugelige etterforskere som Evert Bäckström? Han er hovedperson i denne boka; det eneste formildende trekket ved mannen er at han elsker en gullfisk. Ellers er han en komplett skrothaug av et menneske, mest opptatt av å drikke og, som han sier, lufte salamien.

Drapssak

«Linda - som i Lindadrapet» handler om en drapssak i Växjö, hvor den 20 år gamle politiaspiranten Linda Wallin blir funnet voldtatt og kvalt i morens leilighet. Växjö-politiet ber om hjelp fra Riksmordkommisjonen i Stockholm, og siden det er sommer og ferietid er det lite å velge i: Evert Bäckström blir ansvarlig for etterforskningen. Med seg har han fem andre: «Fire ordentlige politifolk og bare ett kvinnemenneske», for i Bäckströms univers kan jo kjerringer bare brukes til én ting.

Harselas

Det går som det må gå når han inntar Växjö, uansett kan leseren kose seg med 400 spennende, skremmende og morsomme sider før endelig Anna Holt tar saken ut av Bäckströms hender og bringer den til en konklusjon. Leif GW Persson er en kløpper til å skrive krim, og «Linda - som i Lindadrapet» hadde vært en fabelaktig god kriminalroman selv uten all politiharselasen. Men det ville ikke vært en Persson-roman uten at politiet henges ut. Og det må jo innrømmes at han også skriver om etterforskere som gjør en god jobb i all gjørma. Uansett er dette fortreffelig lesning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer