Anmeldelse: Margaret Skjelbred - «Hadde jeg vinger»

Fortreffelig skrivekunst

Feiret 70-års dagen med novelledebut.

DYKTIG STILIST: Margaret Skjelbred (70) har en stor samling bøker og priser bak seg siden hun utga sin første bok i 1983. Nå debuterer hun som novelleforfatter med boka «Hadde jeg vinger». Foto: Torbjørn Grønning
DYKTIG STILIST: Margaret Skjelbred (70) har en stor samling bøker og priser bak seg siden hun utga sin første bok i 1983. Nå debuterer hun som novelleforfatter med boka «Hadde jeg vinger». Foto: Torbjørn Grønning Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den populære og mangfoldige Margaret Skjelbred er kjent for sine mange, sterke diktsamlinger, barnebøker og romaner som «Gulldronning, perledronning» (2004) og «Mors bok» (2009). 25 januar fylte hun 70 år.

Det feiret hun med å debutere som novelleforfatter. «Hadde jeg vinger» er utstyrsmessig meget vakkert designet av Bjørk Bjarnadottir, nærmest som en perfekt gavebok, i et lekkert miniformat og med abstrakte svart/hvite naturfotografier som innleder hver av de 17 fortellingene.

Historiene er av forskjellig lengde, fra tre, fire sider til tittelnovellen, som er nesten 16 sider. De spenner også rent sjangermessig. Et par av fortellingene er såkalte poengnoveller, der slutten får hele historien til å snu. Andre steder ligger en hemmelighet under teksten som langsomt avsløres for leseren.

Barndommens verden

Men de fleste av historiene er rene tablåer, som egentlig ikke har noen utvikling, men skildrer en tilstand. Dette gjelder flere av de mange novellene som handler om barndom i en ikke altfor fjern fortid, la oss si 1950-1960-tall. Med et par unntak har disse form erindringsbilder, fulle av den typen detaljer som brått bringer barndommen tilbake som en film på det indre lerret.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer