<strong>STERK JENTE:</strong> - Hun har vært veldig profesjonell og disiplinert, sier Pernilla August og Tehilla Blad, her sammen med Ville Virtanen, som spiller hennes alkoholiserte far i «Skyggesiden».
STERK JENTE: - Hun har vært veldig profesjonell og disiplinert, sier Pernilla August og Tehilla Blad, her sammen med Ville Virtanen, som spiller hennes alkoholiserte far i «Skyggesiden». Vis mer

Fortrengt barndom

Pernilla August kan få både Oscar og Nordisk Råds filmpris for sin hjerteskjærende regidebut, «Skyggesiden».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Pernilla August hadde en lang og ærerik karriere bak seg som skuespiller da hun i fjor regidebuterte med «Skyggesiden». Nå har filmen vunnet flere priser internasjonalt, den er Sveriges bidrag til Oscar-kappløpet og nominert til Nordisk Råds filmpris.

17. oktober deler Helen Mirren ut Nordisk Råds Filmpris for 2011 i København. Denne uka presenterer Dagbladet intervjuer med de fem nominerte regissørene.

«Skyggesiden» («Svinalängorna») er bygd på Susanna Alakoskis delvis selvbiografiske roman fra 2006, om en finsk familie på fire som flytter til Sverige på 70-tallet for å få et bedre liv, men som ødelegges av alkoholmisbruk.  

Filmen foregår på to tidsplan. I nåtida (seint 90-tall) lever 34 år gamle Leena (Noomi Rapace) et idyllisk forstadsliv med mann og to døtre når hun få en oppringning fra hjembyen i Skåne. Moren, som hun ikke har sett på mange år, er døende. Leena vil ikke dra, men ektemannen sørger for at de snart er på vei, alle fire. For Leena blir det en smertefull reise tilbake til barndommen.  

Drastisk grep Det er noe upresist å kalle nåtida med Rapace en rammefortelling, siden de to tidsplanene på elegant vis flettes sammen til helhet som er Leenas liv.

Men nåtida finnes ikke i romanen og det er et drastisk grep. Hvorfor valgte August og medforfatter Lolita Ray å la filmen bli en fortelling om Leena også som voksen?  

- Det hadde for det første aldri gått hvis ikke Susanna Alakoski hadde vært så sjenerøs - og klok, vil jeg si. Vi begynte med boken, men så kjente jeg ganske snart at historien vred seg i retning av barnefilm. Vi fikk ikke tak i det voksne og jeg begynte tidlig å fantasere om hvilke valg denne jenta ville ta seinere livet, hva som former en menneske, årsak og virkning. Og Alakoski sa at dette var vårt verk, vi måtte gjøre som vi ville.  

Leena som ung spilles av Tehilla Blad (f. 1995), allerede et kjent ansikt fra de tre Millenium-filmene, der hun er Lisbeth Salander som barn.

Det er i stor grad Blad som bærer både filmen og familiens framtid på sine spinkle skuldre. Var August nervøs for å legge et så stort ansvar på en ung skuespiller?  

- Nei, det var jeg ikke. Helt fra jeg så henne prøvespille, har hun vært veldig profesjonell og disiplinert. Hun er så sterk.  

Handler om tillit
Flere av de mest hjerteskjærende scenene i «Skyggesiden» handler om hvordan unge Leena prøver å skåne sin bror Sakari fra å se foreldrene krangle.

Sakari spilles av Tahillas virkelige bror, Junior Blad. Pernilla August, som selv har tre barn, sier at alt handler om tillit når du instruerer barn.  

- Det viktigste er at de føler seg trygge. Jeg valgte å behandle dem på samme vis som voksne, analysere rollen, forklare hva foreldrene gjør. Vi hadde hele teamet med oss på dette og det gikk utrolig bra, til og med når de skulle bade. Vann er et viktig symbol i filmen. Leena finner frihet i svømmehallen. Hun senker lillebroren ned i badekaret for at han ikke skal høre foreldrene slåss.

- Vann virker svalende, du kan finne trøst i vann. Det er et fantastisk element, som også er viktig i romanen.

- Det interessante er at filmen ble mer lik romanen etter at vi hadde klippet den sammen enn den var på manusstadiet. Det er så få biter av romanen du får plass til i en filmatisering, men jeg liker at filmen har det jeg vil kalle en duft av boka, den har beholdt bokas essens.

Om framtidige regiplaner sier Pernilla August:

- Jeg vil veldig gjerne. Jeg leser og leser. Nå har jeg vært skuespiller i et par filmer og skal bruke høsten på å lese bøker og manus. 

<strong>NOMINERT:</strong> Pernilla August regidebuterte i fjor med «Skyggesiden». Nå er den nominert til Nordisk Råds filmpris. EPA/Andreas Altwein
NOMINERT: Pernilla August regidebuterte i fjor med «Skyggesiden». Nå er den nominert til Nordisk Råds filmpris. EPA/Andreas Altwein Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer