Fortrengt lidelse

Avdøde W. G. Sebalds «Luftkrig og litteratur» er et skarpt politisk og litterært debattinnlegg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Luftkrig og litteratur» er liten i størrelse, men inneholder betydelige provokasjoner: Forfatteren og akademikeren W. G. Sebald (1944-200) retter i boka meget sterke anklager mot tysk etterkrigsmentalitet generelt og sine tyske forfatterkolleger spesielt: Forsøket på «å forskjønne det bildet man ville overlevere av seg selv» etter krigen, mener Sebald, har ført til at «en hel generasjon tyske forfattere manglet evnen til å nedtegne det de hadde sett, og bevare det for vår hukommelse».

Les resten av ukas bokanmeldelser

Hendelsene han mener forfatterne har unnlatt å beskrive, er de grufulle ødeleggelsene og menneskelige katastrofene de alliertes bomber utsatte tyskerne for i de siste åra av andre verdenskrig. De svært kontroversielle påstandene om hendelsene han mener er et slags tabu i Tyskland, framsatte Sebald første gang under en forelesningsrekke i Zürich i 1997 – i bokform utkom de på tysk i 1999. Arnhild Skre skrev for et par år siden en interessant Aftenposten-kommentar om hvordan «Luftkrig og litteratur» – i den tilsynelatende uendelige strømmen av bøker om andre verdenskrig – kan betraktes som del av en ny bølge utgivelser som tematiserer vanlige, ikke-nazistiske tyskeres krigslidelser, etter at det tidligere har vært den andre sidens tap som har fått mest oppmerksomhet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer