Fortrolig fotodialog

Rune Johansen kan sette treffende ord på sine finstilte billedfortellinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

BOK: «Hiv mannskjiten» kaller Rune Johansen boka om sine fotografier fra Nord-Norge. Med en mer sørlig vri på nordlendingens ramsalte terminologi vil jeg si at det er ei dritbra bok . Men tittelen rommer et paradoks i forhold til Johansens fotografiske tilnærmingsmåte. Hans grunnleggende holdning framstår så fri for aversjon og ironi, samtidig som bildene fra hjemmekjente trakter bryter seg ut over nostalgiens rammer.

«Det jeg ser i søkeren må fungere før jeg klarer å trykke av,» skriver Rune Johansen i boka. Johansens billedmessig bevisste utsnitt er da også noe av det som gjør ham til en fotografisk forteller av format. Gjennom det nøye utvalgte utsnittet gir han tilfeldig opphopete eller omsorgsfullt arrangerte gjenstander et billedmessig rom. Innenfor Hasselblad-kameraets kvadratformat får tingene tale både uttrykksfullt og underfundig om livets små og store tildragelser.

MENNESKESKILDREREN

Rune Johansen er et norsk motstykke til verdenskjente Esko Männikkö fra Finland. Begge kommer i en fortrolig fotodialog med sine modeller. Den internasjonale responsen på deres fokus mot livet i det lokale, viser det falske i forestillingen om at de bare eksponerer en eksotisk eksistens. En slik reaksjon ser ikke bare bort fra den menneskelige fellesnevneren i Johansens og Männikkös kunst. Den blunder også for at bildene forholder seg til et viden kjent billedspråk og kunsthistorisk repertoar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer