Fortrolig fotodialog

Rune Johansen kan sette treffende ord på sine finstilte billedfortellinger.

BOK: «Hiv mannskjiten» kaller Rune Johansen boka om sine fotografier fra Nord-Norge. Med en mer sørlig vri på nordlendingens ramsalte terminologi vil jeg si at det er ei dritbra bok . Men tittelen rommer et paradoks i forhold til Johansens fotografiske tilnærmingsmåte. Hans grunnleggende holdning framstår så fri for aversjon og ironi, samtidig som bildene fra hjemmekjente trakter bryter seg ut over nostalgiens rammer.

«Det jeg ser i søkeren må fungere før jeg klarer å trykke av,» skriver Rune Johansen i boka. Johansens billedmessig bevisste utsnitt er da også noe av det som gjør ham til en fotografisk forteller av format. Gjennom det nøye utvalgte utsnittet gir han tilfeldig opphopete eller omsorgsfullt arrangerte gjenstander et billedmessig rom. Innenfor Hasselblad-kameraets kvadratformat får tingene tale både uttrykksfullt og underfundig om livets små og store tildragelser.

MENNESKESKILDREREN

Rune Johansen er et norsk motstykke til verdenskjente Esko Männikkö fra Finland. Begge kommer i en fortrolig fotodialog med sine modeller. Den internasjonale responsen på deres fokus mot livet i det lokale, viser det falske i forestillingen om at de bare eksponerer en eksotisk eksistens. En slik reaksjon ser ikke bare bort fra den menneskelige fellesnevneren i Johansens og Männikkös kunst. Den blunder også for at bildene forholder seg til et viden kjent billedspråk og kunsthistorisk repertoar.

DET LIGGER EN

dyp aktelse for modellenes identitet og integritet hos Rune Johansen. Dette gjennomstrømmer hans glimrende framstillinger av eldre skikkelser som «Simon» og «Villi», som er sett i sammenheng med deres mest private rom. Fotokunstneren viser her samme innlevende evne som preget Knut Erik Jensens møte med sitt frodige figurgalleri i filmen «Heftig og begeistret».

Johansens respekt er like selvfølgelig til stede i «Portrett fra Beiarn». Der står en ung, muskuløs mann ved bassengkanten, og representerer et Nord-Norge i nyrikt oppbrudd fra den kystkultur som formet foregående generasjoner. Billedmessig er Rune Johansen like sterkt til stede i forandringens tid.