Fortryllende trio med tæl og trøkk

The Trio of Oz tok Oslo Jazzfestival med storm.

LEDER: Rachel Z. - egentlig Rachel Carmel Nicolazzo - leder The Trio of Oz. Foto: Terje Mosnes/Dagbladet;
LEDER: Rachel Z. - egentlig Rachel Carmel Nicolazzo - leder The Trio of Oz. Foto: Terje Mosnes/Dagbladet;Vis mer

||| Pianist Rachel Z. har fartstid fra bl a Steps Ahead og bandene til Wayne Shorter og Peter Gabriel. Ektemannen Omar Hakim har regjert bak trommene hos Weather Report, Sting, Steps Ahead, Miles Davis, Wayne Shorter, David Bowie og en hærskare andre, mens den unge bassisten Maeve Royce rimeligvis har en kortere cv som bl a forteller om jazz- og klassisk bakgrunn.

Sammen er de The Trio of Oz, en ganske fortryllende varm og utadvendt trio.

BASS: Maeve Royce. Foto: Terje Mosnes/Dagbladet
BASS: Maeve Royce. Foto: Terje Mosnes/Dagbladet Vis mer

I går kveld begeistret de tre med høyenergiversjoner av så ulikt materiale som Shorters «E.S.P.», Coldplays «Lost», Dungens «Det tar tid», Stings «King of Pain» og Stone Temple Pilots «Sour Girl» i sin festivalkonsert i Oslo.

Teknikk
Rachel Z. besitter en formidabel pianoteknikk, og serverte kor etter kor på virtuosnivå. Hakim matchet henne med en uopphørlig swingende spillestil, dynamisk dansende mellom jordskjelvkraft og varsom hvisking, og Royce dro sin del av triolasset med uforferdet hurtigspill som den elektriske ståbassen uten resonnanskasse gjenga med en noe rumlende lyd.

Kanskje er ikke The Trio of Oz jazzhistoriens mest dyptpløyende følelsesformidlere, men som underholder er den en slags mellomting mellom ei «vanskelig» Herbie Hancock-gruppe og The Bad Plus.

TROMMER: Omar Hakim. Foto: Terje Mosnes/Dagbladet
TROMMER: Omar Hakim. Foto: Terje Mosnes/Dagbladet Vis mer

Og med en av verdens fineste jazztrommeslagere i bunnen, har den et opplagt potensial som publikums- og festivalfavoritt.

Gjenforening
I siste del av andresettet fikk trioen selskap på scenen av sine gamle venner Bendik Hofseth (saksofon) og Mike Mainieri (vibrafon), i noe som sannsynligvis ble det nærmeste verden kommer en Steps Ahead-reunion. Mainieri er for tida i Oslo for å spille med Hofseth på hans festivalkonsert fredag, samt for plateopptak med bl a Hofseth og Bugge Wesseltoft i neste uke.