Anmeldelse: Louien - «No Tomorrow»

Fortryllende

Louien går et steg videre på sitt andre album.

NYDELIG OPPFØLGER: Live Miranda Solberg alias Louien følger opp debutalbumet med en strålende femspors ep som er både mørk og vakker. Foto: Margit Selsjord
NYDELIG OPPFØLGER: Live Miranda Solberg alias Louien følger opp debutalbumet med en strålende femspors ep som er både mørk og vakker. Foto: Margit Selsjord Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«No Tomorrow»

Louien

Indie/folk/americana

Utgitt: 2021
Plateselskap: Jansen Records

«Mørkt og vakkert.»
Se alle anmeldelser

EP: Som om ikke livet har vært trist nok det siste halvannet året, så kommer her ep-en med den lite oppløftende tittelen «No Tomorrow». Men det er godt ment!

Sorgprosess

Live Miranda Solberg alias Louien (kallenavnet til mora) følger opp det triste og selvutleverende albumet «None Of My Words» (2019), som var en del av sorgprosessen etter farens død, med en ep som heller ikke ser veldig lyst på ting. Men - håpet er der, og det triste kan også bære med seg noe vakkert. Akkurat den dimensjonen er Louien blitt veldig god på å formidle.

Øyafestivalen

Solberg har i mange år vært en del av americana-bandet Silver Lining, men ble raskt lagt merke til da hun dukket opp som soloartist på små scener i Oslo. Hun spilte også på Øyafestivalen og Bylarm en god stund før hun platedebuterte, på bakgrunn av en demo som ble lastet opp på Soundcloud.

Da «None Of My Words» kom i 2019, ble albumet lagt merke til - og hyllet - også i utlandet. Louien er blitt en del av nordicana-begrepet. Lydbildet kan minne om det Daniel Lanois overrasket mange med å skape rundt countrydronninga Emmylou Harris på skjellsettende «Wrecking Ball» i 1995.

Indie-pop og folk

I liket med Emmy har Louien lagt om stilen en smule. Sjøl om det fortsatt kan kalles americana, tenderer det også mer i retning indie-pop og folk enn på debutalbumet. Produsent har igjen vært Øyvind Røsrud Gundersen, som også spiller en rekke instrumenter. Kudos til ham for å forstå Louien og lese hvor hun vil.

Strykere bidrar til den litt mørke og dystre, men også vakre stemningen som preger de fem sporene på denne ep-en. Louien kan minne om hjemlige Monica Heldal og Signe Marie Rustad og «alvorlige» amerikanske artister som Dar Williams, Shawn Colvin og inspirasjonskilder som Courtney Marie Andrews og britiske Beth Gibbons (Portishead).

Variasjon

Melankolien dominerer også på «No Tomorrow», men variasjonen er der - fra tibakelente «Deep Within» med Mikhael Paskavel, via den mer åpne og nesten lystige opptempo-låten «Better Woman», med heftige strykere, til urtriste, men likevel medrivende og magiske «No Tomorrow», med en akustisk gitar i front, og en dvelende «Fire». I en egen klasse står også avsluttende «Woke Up From The Dead», om et gjensyn med en som er mistet og dypt savnet. Det er virkelig for Louien, om ingen andre forstår det!

Smygende

Solberg har en sjelden og fortryllende, tidvis nærmest «hypnotiserende» fomidling. Hennes myke, fortryllende, velbalanserte og litt forsiktige stemme nærmest smyger seg fra det ene ordet til det neste. Vokalen kan oppleves både bestemt og oppriktig og lett «spørrende» på samme tid, litt sånn «forstår du hva jeg synger?». Gi denne litt tid og la den synke inn!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer