Fortsatt aktuell

Charlie Chaplins «Diktatoren» er 52 år gammel, men fortsatt sitrende frisk.

Dessuten en flott svart-hvit-opplevelse stappfull av vilter komikk og, som alltid med denne regissøren, ladet med kommentarer til verden og samfunnet. Denne er blant Chaplins skarpeste - et oppgjør med Hitler på et tidlig tidspunkt.

Slagferdig

Regissøren spiller to personer. Hans lille mann er her en barberer som har ligget årevis i koma etter den første verdenskrigen og våkner opp intetanende om at diktatoren Adenoid Hynkel har overtatt landet Tomania - Chaplin igjen. Med åpenbare paralleller til forholdene i Tyskland befinner vi oss vekselvis blant folket, stadig hjemsøkt av Hynkels stormtropper, og i gemakkene til den avsindige føreren.

Som den storartede komiker han var, leverer Chaplin en rammende vittig parodi på Hitlers maktsyke, hans framtoning og fakter. I filmens mest berømte scene leker han med en jordklode til den talende nok punkterer. Han gir seg ikke med Hitler/Hynkel, men lar også Jack Oakie gi til beste en treffende parodi på Mussolini alias Napaloni fra landet Bacteria.

Aktuell

Ved siden av utspiller seg den sedvanlige kjærlighetshistorien mellom barbereren og hans Hannah (Paulette Goddard) - gode mennesker som har det med å være slagferdige akkurat når det trengs.

Selv Chaplin blir i overkant taletrengt mot slutten av sin klassiker av en film, men «Diktatoren» er ikke bare morsom, modig og klok sett i forhold til datida - den har sin klare aktualitet i våre dager. Det er bare å se rundt seg.

BURLESK KOMEDIE: Adenoid Hynkel alias Adolf Hitler alias Charlie Chaplin leker seg med jordkloden i en berømt scene fra «Diktatoren» - en klassiker som fortsatt treffer der den skal.