Anmeldelse: «Deadwood: The Movie»

Fortsatt ekte vare

«Deadwood: The Movie» er unntaket som bekrefter regelen.

De gamle er fortsatt eldst: «Deadwood: The Movie» er en påminner om hva vi har mistet da tv-serienes rebelske gullalder gikk over i mer ordnede forhold, mener Dagbladets tv-anmelder. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ville vesten er ikke som før.

Gullrushet ved sivilisasjonens yttergrense og de lovløse tilstandene som regjerte for snart to tiår siden, har banet vei for et mer strømlinjeformet, gentrifisert og konformt kulturlandskap. Den helhetlige kvaliteten for de fleste er kanskje hevet, men toppene – de livsbejaende, dypt menneskelige særegenhetene som bidro til å bygge gullalderen – er det ikke plass til lenger. Jeg snakker naturligvis om tv-seriens utvikling siden årtusenskiftet.

For så lang tid har det faktisk gått siden HBOs mange flaggskip endret både fjernsynsmediet og måten vi konsumerer historier på. «Sopranos» fylte tjue tidligere i vår. «The Wire» blir myndig om nøyaktig et år. Og «Deadwood», den mest kortlivede og kanskje aller mest idiosynkratiske av de toneangivende tv-pionerene Alan Sepinwall skriver om i «The Revolution Was Televised», har ikke vært på lufta siden 2006.

I mellomtida har mye endret seg, mest i kraft av hvor mye som er likt: «voksne», «utfordrende» dramaserier er blitt den nye normalen (i hvert fall for dem som ønsker å vifte med sin kulturelle kapital) i så stor grad at begrepene er i ferd med å miste all mening. Seriesesonger har blitt forbruksvarer med kort holdbarhet, særpreg og eksperimentering er meislet bort til fordel for standardisering og algoritmestyrte styreromsavgjørelser, og de virkelige eventyrerne blant serialisert, visuell historiefortelling – de som reiste inn i det ukjente uten kart og kompass, med bare en hårete visjon som ledestjerne – ble etterfulgt av hule posører som forveksler nihilisme med sannhet, mørke med flertydighet, og form med funksjon, mens de går i tettpakket kolonne opp allerede erobrede Himalaya-topper.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer