FÅR SVAR: Heidi Nordby Lunde (H) får svar fra Arbeiderpartiets Truls Wickholm etter innlegget om skatt. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix
FÅR SVAR: Heidi Nordby Lunde (H) får svar fra Arbeiderpartiets Truls Wickholm etter innlegget om skatt. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Skatt

Fortsatt en hån mot arbeidsfolk

Alle skal vise moderasjon, bare ikke dem med mest, synes å være ideen til Høyre og Heidi Nordby Lunde.

Meninger

Hele fundamentet i det norske samfunnet er at alle bidrar, at det er små forskjeller. Høyre sier ofte at de er for dette i festtalene, men viser det sjelden i praksis.

De som har formuer i form av bedrifter, eller arbeidende kapital, som Frp- og Høyre-regjeringen liker å kalle det, har i mange tilfeller fått styrket sin formue for at mange vanlige arbeidsfolk har tatt ansvar i lønnsoppgjørene. Når Erna Solberg nå sier at disse folka ikke skal være med og ta regningen via skatteseddelen for skoler, veier, barnehager og eldreomsorg, er det ikke rart Trond Giske eller LO-sjef Hans Christian Gabrielsen blir forbanna.

Norske arbeidstakeres moderasjon i denne regjeringsperioden er en av hovedgrunnene til at det har gått såpas bra med norsk økonomi i den krisen vi har vært igjennom.

Der regjeringen har nektet for at vi har hatt en krise, har norske arbeidstakere stått sammen for å gi norsk eksportindustri best mulig forutsetninger for å lykkes. Samarbeidet mellom partene i arbeidslivet og den moderasjonen som vises framheves ofte av sentralbanksjefen som en av de viktigste faktorene i norsk økonomi.

Det er rett og slett skikkelig umusikalsk av høyre å komme med det forslaget de nå gjør – at noen av de absolutt rikeste i landet skal bli nullskatteytere. Det betyr et kutt i statsbudsjettet på 7.5 milliarder. Norske kommuner, hvor skoler, eldreomsorg og barnehager ligger, taper seks milliarder på dette.

Verken regjeringen, Skatteutvalget eller landets fremste fagfolk klarer å finne bevis for at denne typen skattekutt fører til flere arbeidsplasser eller økt vekst.

Det er blitt ekstra tydelig at Høyre er et parti for en liten andel svært rike mennesker. Jeg tror ikke det norske folk vil akseptere en så målrettet politikk for økte forskjeller som det Høyre står for. Heidi Nordby Lunde er sur for at Jens Stoltenberg kjøpte en strand til fellesskapet på et av Oslos mest populære utfartssteder.

Trond Giske er forbanna på at Erna Solberg og Høyre vil at de som blir rike av andres arbeid ikke skal være med og betale til fellesskapet. Jeg vet ikke hvem som er arrogant, jeg?