Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Samlivsbrudd:

Fortsatt foreldre etter samlivsbrudd

Et ekstra kurs kan gjøre skilsmissen enklere for barna.

BERØRT: Hvordan barna blir berørt, avhenger av hvordan foreldrene greier å takle bruddet – og samarbeidet etterpå. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
BERØRT: Hvordan barna blir berørt, avhenger av hvordan foreldrene greier å takle bruddet – og samarbeidet etterpå. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

I 2015 var det 10 500 par som tok ut separasjon og 9 300 par som ble skilt, kan Dagbladet opplyse 3. mars. I tillegg er det et uvisst – og langt høyere – antall samboerpar som skiller lag. Vi vet at risikoen for brudd er tre ganger høyere for samboere med barn enn for gifte. I sum snakker vi derfor om et ganske høyt antall barn som hvert år blir berørt av at foreldrene går fra hverandre.

Hvordan barna blir berørt, avhenger av hvordan foreldrene greier å takle bruddet – og samarbeidet etterpå. I oppslaget 3. mars gir tre familieterapeuter kloke råd. Men samtidig er jo greia at midt i et følelsesmessig opprivende brudd er det ikke lett å være rasjonell. Det kan være mye fortvilelse og sinne som kan føre til vedvarende konflikter. Det vil da særlig være barna som blir ofre for det som skjer mellom foreldrene.

Familieterapeut Stein Hardeng gir et godt råd når foreldrene står fast: oppsøk et familievernkontor. Det finnes et femtitall kontorer rundt omkring i landet, med psykologer og familieterapeuter. Tjenesten er gratis, og det trengs ikke henvisning.

Men noe som altfor få vet om, er at disse kontorene også tilbyr kurset «Fortsatt foreldre». Det er et pedagogisk kurstilbud for dem som ønsker å skape et GODT NOK foreldresamarbeid med ekspartner etter bruddet.

«Fortsatt foreldre» ble i sin tid utviklet på Modum Bad. Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) står nå for driften gjennom familievernkontorene. Ifølge Bufdirs info om tilbudet sliter mange med samarbeidet med den andre forelderen, uavhengig av om det har gått kort eller lang tid etter bruddet. «Fortsatt foreldre» gir mulighet til bevisstgjøring rundt egen rolle som forelder og samarbeidspartner, og gir hjelp til å møte konflikter på en løsningsorientert måte. Det anbefales at ekspartnerne ikke bør gå på samme kurs.

Målet med kurset er at barna skal få oppleve at foreldrene klarer å samarbeide etter bruddet, slik at barnas hverdag blir mest mulig forutsigbar og trygg. Aktuelle temaer i kurset er: bruddprosessen, kommunikasjon, barnas livssituasjon og foreldresamarbeid.

Jeg skulle virkelig ønske at «Fortsatt foreldre»kunne bli en del av den obligatoriske meklingen når par skiller lag. Til beste for barna som blir berørt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media