Fortsatt forvirret? Her er de ubesvarte Mammon-spørsmålene

- I det store og det hele handler «Mammon» om den sikkerhetspolitiske utfordringen ved at Norge eier én prosent av alle verdens aksjer.

FORVIRRET:  Flere er forvirret etter sesongavslutningen på Mammon sesong 2. Ulrichsen ( Ingar Helge Gimle) bruker alle midler for å sikre seg makten i Høyre og få fortsette som statsminster. Foto: NRK
FORVIRRET: Flere er forvirret etter sesongavslutningen på Mammon sesong 2. Ulrichsen ( Ingar Helge Gimle) bruker alle midler for å sikre seg makten i Høyre og få fortsette som statsminster. Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I går rullet siste Mammon-episode over tv-skjermene i de tusen hjem og etter åtte episoder var det mange seere som forventet at løse tråder ble nøstet opp i søndagens sesongavslutning.

Men reaksjonene lot ikke vente på seg og både under og etter episoden gå flere Twitter-brukere uttrykk for at de ikke helt fikk med seg hva som foregikk i tv-serien.

Dobbeltspion og agent Dagbladet tok saken i enge hender og stilte forfatteren bak serien, Gjermund Eriksen, noen oppklarende spørsmål.

• Er Ellen snill eller slem?

- Ellen er en som i ung alder begynte å interessere seg for kinesisk etterretning. Hun er nå dobbeltspion og agent. Hun ble aldri med på dette for at folk skulle dø, men for å vise hvor smart hun er. Dette kommer nå og biter henne i bakhodet. Arne Treholt mener fortsatt at han bare gjorde det som var riktig.

• I en tidligere episode roper Jon Øigardens rollefigur Peter Verås til Ellen at hun må huske at hun ikke lenger en 19 år. Hva skjedde egentlig da hun var 19 år?

- Da Ellen var 19 år ble hun plukket opp av kinesisk etterretning. Hun ble bedt om å utdanne seg i USA innenfor industrifinans, før hun ble dobbeltagent for kineserne.

Kona var et skup  • Hvem var den rødhåra kona til Torgrim Hammern? Hva skjedde med henne?

- Hun var en Hammern giftet seg med, samtidig som han ikke klarte å gå fra sitt tids største skup, nemlig en industrispion for Kina. Han mistenkte henne for å være det, og fikk det bevist noen dager før han døde.  Det var en klassisk skitten overgang.

Vi ønsker å tematisere utfordringene ved å være en av verdens største enkeltkapitalister når Kina er en aktør vi ikke kommer utenom.

SKUESPILLERE: Her er seriens skuespillere på pressevisning på Filmens Hus. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SKUESPILLERE: Her er seriens skuespillere på pressevisning på Filmens Hus. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

• Hvilken rolle spilte Hammerns advokat og hvorfor ble han drept?

- Han har jobbet for kinesiske selskaper og ble drept fordi han visste at de var nødt til å drepe landets statsminister.

• Hvem var den agenten som liksom jobbet for CIA?

- Han er en av de som rekrutterte Ellen. Han har tidligere jobbet for CIA og nå er han frilans agent. Det jo ofte sånn på film og tv at mange som de sier de jobber for CIA faktisk ikke gjør det.

- En sterk historie om seksualitet • Hvordan kom sønnen til statsministeren inn i bildet?

- Kineserne har god oversikt over hva statsminister Michael Wold sliter med. Nevøen, som viste seg å være sønnen, hadde nasjonalistiske sympatier og var den perfekte syndebukken. Han var den perfekte lokkegeit.

• Hvorfor var voldtektshistorien en del av serien?

ELLEN:  Den danske skuespilleren Laura Christensen spiller Ellen Claussen i «Mammon». Foto: NRK
ELLEN: Den danske skuespilleren Laura Christensen spiller Ellen Claussen i «Mammon». Foto: NRK Vis mer

- Det er en sterk historie om seksualitet og om det vonde ved å være barn av politiske personligheter. Det er også en tematikk som har vært til stede i Norge og som dessverre rammer flere unge kvinner. Det er underliggende tematikk om det å anmelde slike forhold.

- I det store og det hele handler «Mammon» om den sikkerhetspolitiske utfordringen ved at Norge eier én prosent av alle verdens aksjer. Det fleste har gode intensjoner, men gjør man noe feil kan det gå ordentlig galt. Det er laget mange fortellinger om sinnssyke kvinnemordere, vi ville lage noe annet enn det.

LES OGSÅ: Hvorfor «Mammon» er like mye «Donald» som «Homeland».

LES OGSÅ: Jeg fikk noen nysgjerrige blikk, men det hadde vært drømmen siden jeg var 18.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer