DEBATT

Fortsatt ingen bekymring for Oslo

Så lenge produktiviteten i Oslo er høyest i landet er utviklingen slik en skulle vente.

Fortsatt ingen bekymring for Oslo
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Den 8.januar kritiserer Leo Grünfeld mine argumenter fra 6.januar for at Oslos relativt lave produktivitetsvekst er uproblematisk. Produktivitetsvekst er en prosess som endrer seg over tid og avhenger av mange faktorer som varierer i tid og rom. Uavhengig av disse faktorene er det slik at om produktiviteten i en region er høy nok, drar folk dit fordi det der er penger å tjene og dette legger før eller senere en demper på produktivitetsveksten. Slik er det også i den moderne vekstteorien som Grünfeld mener jeg ikke har lest. Så lenge produktiviteten i Oslo er høyest i landet er utviklingen altså slik en skulle vente.

Grünfeld medgir at Menon bruker et produktivitetsmål som ikke tar hensyn til utstyr og maskiner, men påpeker at det ikke er viktig for lokal tjenesteproduksjon siden det der ikke er vesentlig forskjeller mellom regioner. Jeg kan ikke se at dette er dokumentert. Uansett, når Menon kommer med anbefalinger om privat eksporterende sektor så har de egentlig ikke grunnlag for det. I privat eksporterende sektor er det store regionale forskjeller i kapitalintensitet så Menons sammenlikning av produktivitetsvekst er høyst tvilsom.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.