Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Fortsatt ingen bekymring for Oslo

Så lenge produktiviteten i Oslo er høyest i landet er utviklingen slik en skulle vente.

Meninger

Den 8.januar kritiserer Leo Grünfeld mine argumenter fra 6.januar for at Oslos relativt lave produktivitetsvekst er uproblematisk. Produktivitetsvekst er en prosess som endrer seg over tid og avhenger av mange faktorer som varierer i tid og rom. Uavhengig av disse faktorene er det slik at om produktiviteten i en region er høy nok, drar folk dit fordi det der er penger å tjene og dette legger før eller senere en demper på produktivitetsveksten. Slik er det også i den moderne vekstteorien som Grünfeld mener jeg ikke har lest. Så lenge produktiviteten i Oslo er høyest i landet er utviklingen altså slik en skulle vente.

Grünfeld medgir at Menon bruker et produktivitetsmål som ikke tar hensyn til utstyr og maskiner, men påpeker at det ikke er viktig for lokal tjenesteproduksjon siden det der ikke er vesentlig forskjeller mellom regioner. Jeg kan ikke se at dette er dokumentert. Uansett, når Menon kommer med anbefalinger om privat eksporterende sektor så har de egentlig ikke grunnlag for det. I privat eksporterende sektor er det store regionale forskjeller i kapitalintensitet så Menons sammenlikning av produktivitetsvekst er høyst tvilsom.

At kapital ikke er inkludert er bare ett av mange problemer med velferdsmålet til Menon. Ett eksempel: Hadde Grünfeld faktisk forstått moderne teori om økonomisk vekst ville han visst at om vekst er generert av positive spillovereffekter mellom arbeidstakere og bedrifter så er markedsprisene Menon bruker i velferdsmålet ikke gyldige som indikatorer på verdi. Velferdsmålet blir da feil og jo større spillovereffekt, jo større feil. Dette betyr at jo mere relevant den teorien Grünfeld referer til er for analysen, jo mere feil er velferdsmålet han bruker. Det er strålende at regionaløkonomer som Grünfeld prøver å måle velferd. Innen mitt felt miljøøkonomi har det blitt skrevet mye om hvordan velferd kan måles når priser er en dårlig indikator på verdi. Jeg oppfordrer Grünfeld til å lese seg opp på dette.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media