ØNSKER UTVIDELSE: Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre.  Foto: Bjørn Langsem
ØNSKER UTVIDELSE: Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

LEDER

Permitteringsregelverket:

Fortsatt langt unna normalen

Utvidelse av permitteringsperioden risikerer å gjøre vondt verre i arbeidsmarkedet.

Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

I går kom nyheten om at hotellkjeden Scandic nedbemanner. Etter sommeren starter prosessen som skal gi 1000 færre årsverk i den norske delen av Nordens største hotellkjede.

Reiselivsbransjen er blant de hardest rammede av corona-pandemien, og gårsdagens nyhet er et av flere tegn på at krisa vil manifestere seg i ledighetstallene i lang tid framover.

Til nå har løsningen for mange vært å permittere ansatte framfor å si dem opp. Av de 277 000 som forrige uke var registrert som arbeidssøkere, var godt over halvparten permitterte. Det samme bildet avtegner seg innen reiseliv og transport, hvor to av tre arbeidsledige er permitterte.

På kort sikt gir permitteringsregelverket stor fleksibilitet, og er gunstig for både arbeidsgiver, arbeidstaker og samfunnet for øvrig.

Men som alt annet godt, varer heller ikke fordelene ved permitteringer inn i evigheten. I normale tider gjelder ordningen i et halvt år, før bedriften enten må si opp den ansatte eller ta hen tilbake.

Grunnen er enkel: Permitteringer gir bedriftene mulighet til å agere raskt når framtida plutselig blir usikker. Etter et halvt år er framtidsutsiktene tydeligere, og det er på tide å avklare den permittertes arbeidsforhold framover.

Under oljekrisa ble ordningen utvidet til å gjelde for et helt år. Nå presser LO, NHO og flere av de store arbeidsgiverne i de hardest rammede bransjene på for en tilsvarende forlengelse.

Regjeringen holder igjen, mens forslaget har fått støtte fra opposisjonen på Stortinget. Mandag denne uka ble det også satt en stopper for opposisjonens ønske om å avbryte Stortingets sommerferie for å behandle saken.

ÅPNER: Norwegian gjenåpner 76 ruter for reiser fra 1. juli, både innenlands og til andre land i Europa. Foto: Norwegian Vis mer

Vi mener regjeringen gjør rett når den går forsiktig fram. Dagens krise er annerledes enn oljekrisa. De beste prognosene for en vaksine mot coronaviruset peker mot at det vil ta flere år før vi er tilbake til normalen. Det er også vanskelig å si hva som vil være den nye normalen for de hardest rammede næringene.

Til Finansavisen mandag uttalte Avinor-sjef Dag Falk-Petersen at han ikke ser for seg at antallet flypassasjerer vil være normalisert før i 2023 eller 2024. Det er en prognose som gjelder flere næringer.

Så lenge kan ikke folk vente på komme tilbake i jobb, mange må finne seg andre ting å gjøre. En utvidelse av permitteringsperioden nå risikerer bare å gjøre vondt verre i arbeidsmarkedet framover.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer