Fortsatt rikest i pop-Norge

Men flere kjente artister tærer på formuene, ifølge skattelista.

<strong>VELHOLDNE:</strong> Øyvind Staveland, Øystein Sunde og Lene Marlin har noen av popartist-Norges feteste bankkonti. Foto: DAGBLADET
VELHOLDNE: Øyvind Staveland, Øystein Sunde og Lene Marlin har noen av popartist-Norges feteste bankkonti. Foto: DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Øystein Sunde, Lene Marlin og Vamp-sjef Øyvind Staveland er stadig blant de rikeste pop- og rockmusikerne i Norge. Det viser dette utvalget av profiler fra bransjen.

Men i en tid der plateartistenes inntekter fra strømming diskuteres heftig, og mange hevder de siste åras økte konserthonorarer veier opp for det fallende CD-salget, tærer flere av dem på formuene, skal vi tro skattelistene:

• Tidligere Madrugada-vokalist Sivert Høyem hadde i fjor en liknet formue på nesten fem millioner kroner. Den er nå redusert til 431 000 kroner.

• Tidligere A-ha-keyboardist og kunstner Magne Furholmens formue er halvert siden i fjor.

• Alexander Rybaks fjorårsformue på nesten en halv million er redusert til under 50 000 kroner.

• Marit Larsens solide formue på 2,5 millioner i 2011 er nå borte.

Flere høyprofilerte artister, som noen av Norges mest anerkjente metal-musikere, hiphopfavorittene i Karpe Diem og radiofavoritten Gabrielle, som turnerer heftig, har høyst ordinære nettoinntekter, viser skattelistene.

Også Øystein Sunde, som i fjor la ut sin backkatalog på strømmetjenestene etter å ha strittet i mot i flere år, reduserte sin solide formue med flere millioner kroner i 2012.

Andre legger på pengebingen og hadde et godt år. Lars Vaular tjente godt i fjor som året før, og øker sin formue, selv om 2012 var det første året siden 2008 han ikke kom med nytt album.

Lene Marlin, som ikke har gitt ut ny plate på fire år men blant annet jobber med å skrive musikk for andre og ble høyt profilert i «Hver gang vi møtes» i år, øker også sin formue.

Den produktive og svært populære artisten Maria Mena, som i stor grad skriver sitt eget materiale og dermed får komponist-royalties i tillegg til konserthonorarer, tjente netto 3,7 millioner kroner i 2012 som hun gjorde året før, og har nå en formue på over 4,3 millioner.

Er inntekten oppgitt i skattelistene lavere enn det du faktisk tjente?

Inntekt Det er fordi inntekten som oppgis i skattelistene er såkalt «alminnelig inntekt», altså nettoinntekt. Dette er summen av inntekter, minus alle fradrag.

Fradragene kan være alt fra renteutgifter, pendlerutgifter, sykdomsutgifter eller liknende.

Skatteetaten har laget en Fradragsveileder, dersom du er usikker på hvilke fradrag du har rett på.

Skatt Utliknet skatt er all skatt, inkludert trygdeavgift, toppskatt, skatt på utbytte og skatt til stat og kommune.

Formue Formuen som er oppgitt er såkalt nettoformue, og er summen av blant annet bankinnskudd, verdipapirer og fast eiendom, minus gjeld. Det er viktig å merke seg at fast eiendom regnes etter likningsverdi, og ikke markedsverdi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer