Fortsatt tause om kostnadene

Nå får NRK kjeft for at de nekter å oppgi prisen på «Erobreren».

FÅR KRITIKK:  NRKs storsatsing «Erobreren» er den største på flere år, men kanalen nekter å gå ut med kostnadene for serien. Det får de nå kritikk for. Foto: NRK
FÅR KRITIKK: NRKs storsatsing «Erobreren» er den største på flere år, men kanalen nekter å gå ut med kostnadene for serien. Det får de nå kritikk for. Foto: NRKVis mer

(Dagbladet): Mottakelsen av NRKs storsatsing «Erobreren» har vært laber. Terningkast to er blitt trillet, og hele 110 000 færre seere så andre episode enn første.

Hele tida har statskanalen vært tause om budsjettet. Det til tross for at Dagbladet har spurt om tallene gjentatte ganger.

I dagens papiravis uttalte kjente produsenter seg om kostnadsrammen. Prislappen ble anslått til å være på mellom 75 til 90 millioner kroner. Det basert på over 150 opptaksdager og at rundt 820 personer har vært involvert.

- Lavere Dramasjef i NRK, Hans Rossiné, mener at anslaget ikke stemmer. Likevel vil han ikke gå ut med seriens faktiske tall.

- Budsjettet er flere titallsmillioner mindre enn det Dagbladet skriver, sier Rossiné.

- Mer enn tjue millioner?

- Det vil jeg ikke kommentere, sier Rossiné.

STILLE:  NRKs dramasjef Hans Rossiné vil fortsatt ikke gå ut med de konkrete tallene for «Erobreren». 

Foto: Steinar Buholm/Dagbladet.
STILLE: NRKs dramasjef Hans Rossiné vil fortsatt ikke gå ut med de konkrete tallene for «Erobreren». Foto: Steinar Buholm/Dagbladet. Vis mer

- Hvorfor vil dere ikke gå ut med tallene, selv om dere mener anslaget ikke stemmer?

- De færreste norske mediehus går ut med konkrete tall på enkeltprosjekter. Det er også NRKs policy. Dette er primært av konkurransemessige hensyn. Private aktørers tall foreligger fordi de søker om offentlig støtte, sier Rossiné.

- Forstår ikke Generalsekretær i Norsk Redaktørforening og offentlighetsekspert, Nils E. Øy, stiller seg uforstående til NRKs hemmelighetskremmeri. 

- Jeg har store problemer med å se hvorfor det er nødvendig for NRK å holde den typen informasjon hemmelig. Jeg ser ikke at det kan være til skade for noen dersom informasjonen blir offentlig kjent, sier Øy til Dagbladet.

Det at private produksjonsselskaper er åpne om sine budsjetter, mener Øy er en ytterligere grunn til at også NRK bør offentliggjøre tallene.

- Private produksjonsselskaper er avhengig av offentlig støtte, og NRKs produksjoner lages med offentlige kroner. Jeg kan ikke se at det er noen forskjell i så måte, sier han.

Programdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk, kan forstå innvendingene, selv om NRK har en annen praksis.

FORSTÅR IKKE:  Generalsekretær i Norsk redaktørforening forstår ikke hvorfor NRK holder budsjettallene så tett til brystet. 
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FORSTÅR IKKE: Generalsekretær i Norsk redaktørforening forstår ikke hvorfor NRK holder budsjettallene så tett til brystet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Det er en vesentlig forskjell. Private selskap er pålagt å oppgi dette av skattemessige årsaker. For NRK er det motsatt. Vi er underlagt offentlighetsloven, men Stortinget har gjort unntak av konkurransemessige hensyn. Vi oppgir totalbudsjett og regnskap, men ikke på enkeltproduksjoner, sier Kalbakk.

- Ny strategi Rossiné har tidligere foralt at det er dyrere å produsere historisk drama enn samtidsdrama. Til tross for den dårlig mottakelse av «Erobreren», vil ikke kanalen være betenkelig med å produsere historiske drama også i framtida.

- Nei, absolutt ikke. Men vi vet, som alle andre, at vi er oppe til eksamen hele tida. Vi forbedrer oss kontinuerlig. Vi meisler nå ut en dramastrategi som trolig vil innebære sesongserier med flere episoder, som «Broen», sier Rossiné.

Rossiné har tidligere sagt til Dagbladet at kostnadene synker per episode når antall produserte epiosder stiger. 

- FORSKJELL:  Programdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk, sier at budsjett på enkeltproduksjoner ikke blir oppgitt av konkurransemessige hensyn. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
- FORSKJELL: Programdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk, sier at budsjett på enkeltproduksjoner ikke blir oppgitt av konkurransemessige hensyn. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer