+ Du leser nå Dagbladet Pluss

Fortsatt verdens mest solgte jazzplate

Miles Davis' «Kind of Blue» holder konkurrentene unna, 60 år etter utgivelsen.

GUD ER I GARDEROBEN: 26 år etter at Miles Davis og et knippe meget gode musikere hadde spilt in det som i dag regnes som et legendarisk album, Kind of Blue, var Miles endelig klar for Molde jazzfestival i 1985. Han brukte meget lang tid på det meste, også det å komme ut på scena for å spille. Det var i denne forbindelsen godeste Knut Borge kom med følgende gullkorn: Gud er i garderoben. Foto: Vidar Ruud/NTB Sacnpix.
GUD ER I GARDEROBEN: 26 år etter at Miles Davis og et knippe meget gode musikere hadde spilt in det som i dag regnes som et legendarisk album, Kind of Blue, var Miles endelig klar for Molde jazzfestival i 1985. Han brukte meget lang tid på det meste, også det å komme ut på scena for å spille. Det var i denne forbindelsen godeste Knut Borge kom med følgende gullkorn: Gud er i garderoben. Foto: Vidar Ruud/NTB Sacnpix.Vis mer

60 år og like blå (kind of…): Vi skriver 2019, og innspilt, serveringsklar musikk har for lengst flyttet ut av papp og plast og inn i skyer og servere. Ordet «cd» vakler mot glemselen, krykkestøttet av anførselstegn på begge sider; lp, platespiller og album står litt stødigere takket være vinylinjeksjoner, men heller ikke disse ordene er garantert langtidskontrakt med dagligspråket.

Bare to ting synes sikkert: At ingenting er eller blir som det var, og at «Kind of Blue», Miles Davis' modale mesterverk fra 1959, vil fortsette å leve som verdens mest solgte jazzplate.

4,5/5 MILLIONER solgte eksemplarer har ikke bare gjort «Kind of Blue» til jazzens bestselgende plate, men også til dens mest feirede. Albumet – musikken, innspillingsprosessen, forhistorien og påvirkningskraften – er blitt flombelyst via et stort antall bøker, artikler og lydforbedrede gjenutgivelser, og original-lp'ens «So What», «Freddie Freeloader», «Blue in Green», «All Blues» og «Flamenco Sketches» er blitt drøftet av leg og lærd, spilt og innspilt av dusinvis av artister, og er til og med blitt omhyggelig planket tone for tone av det amerikanske bandet Mostly Other People Do The Killing.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

4 MÅNEDER*

KUN I MAI 75% rabatt

100 kr

(0,83 kr per dag)

KJØP 4 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

4 MÅNEDER* 100 kr per 4 måneder. 0,83 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/måned) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (99kr/måned) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.