Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fortsatt Young

BERGEN (Dagbladet): Ole Blues, eller Bergen Music Fest som den heter i mer offisielle sammenhenger, feirer tiårsjubileum med sin største og lengste festival noensinne. Den startet i går og varer fram til Vibeke Saugestad slokker scenelyset på Den Stundesløse sånn i totida natt til neste søndag.

Åpningskonserten ble utsolgt på rekordtid, og Grieghallen har vel ikke hatt et mer forventningsfullt rockepublikum siden Nick Cave blendet med sin intimkonsert for tre år siden. Neil Young ga en fantastisk soloforestilling som, akkurat som i Oslo, startet med hans lune og fantasifulle fortellinger fra det imaginære samfunnet Greendale og avsluttet med kjent stoff som «Harvest Moon» og «Old Man.

Men det er slett ikke bare evigunge Young som selger. 14000 av om lag 20000 billetter er solgt allerede. Festivalen er like ved å nå budsjettet før den har startet.

Det er mange årsaker til at den kan kalles en suksess. Festivalledelsen har f.eks. de siste åra spikret et program som er for godt til at det kan oversees. Det er en viktig festival, fordi den hvert år finner fram til overraskende navn som slett ikke er på alles lepper, men som har potensial. Festivalen er aldri blitt satt. Jeg husker enda fyrverkeriet av en konsert med Shemekia Copeland i 2000, helt i starten av hennes internasjonale karriere. Siden har hun nærmest valfartet til norske festivaler, og til høsten gjester hun Notodden Blues Festival for andre året på rad.

Men festivalen trengte ikke gå langt for å finne spennende nykommere i år. 11 av årets om lag 80 artister har base i Bergen. De er ikke med fordi de er fra Bergen, men fordi de fortjener en plass på plakaten. De tilhører den nye «bergensscenen», og flere av dem har på kort tid gjort seg bemerket i et blomstrende norsk musikkmiljø: Sgt. Petter, Real Ones, Nathalie Nordnes, Ugress, Tennis, Ralph Myerz & The Jack Herren Band og Stockhaus (cd-release). De mer «etablerte» bergenserne er representert ved unge - og verdensvante - Sondre Lerche (!) med strykekvartett, Ephemera, Erik Moll Band (cd-release) og Hungry John.

I kveld synger Robert Plant på Ole Blues for tredje gang, og Tindersticks rekker å komme godt i gang på Logen, før Taj Mahal gir bluesen et ansikt på Ole Bull Teater. Yess, det er festival!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media